Sport & Vrijetijd

Iedereen mag meewandelen met de Thijronde

OLDENZAAL - Op woensdagochtend treffen fanatieke wandelaars elkaar iedere week voor de bakker bij Winkelcentrum De Thij. Stipt om negen uur vertrekken ze in drie groepen voor de nodige lichaamsbeweging en een gezellig gesprek. Na afloop wordt er bij Paal 12 gezamenlijk koffie of thee gedronken.

Henk Köiter begon jaren geleden met het opzetten van de Thijronde. Zijn vrouw wandelde regelmatig met vriendinnen en hij wilde dat zelf eigenlijk ook wel. Maar met wie? Officieel is de Thijronde geen organisatie. Men betaalt geen contributie en er bestaat geen lidmaatschap. “Het is een initiatief voor iedereen die zin heeft om met anderen te wandelen als midweekse beweging. Je leert maatjes kennen om vaker mee te wandelen en iedereen is welkom”, legt Henk enthousiast uit. 

Inmiddels zijn er drie wandelgroepen ontstaan die allemaal stipt om 09.00 uur vertrekken. De grootste groep loopt negen kilometer. Ze wandelen in een behoorlijk tempo helemaal rond de vijvers en komen rond 10.45 weer terug bij het startpunt. Zelf mocht ik afgelopen woensdag meewandelen met een groepje gezellige dames. Vaak wandelen ze met zijn zessen, deze morgen zijn ze met zijn drieën. We hebben geluk met het weer, want er was behoorlijk wat regen voorspeld. “We zijn wel echte ‘mooi weer wandelaars’”, zegt Lies lachend. “Als het heel hard regent bellen we elkaar op dat we niet gaan. Het moet ook een beetje leuk blijven”, grapt ze. 

In coronatijd was er geen Thijronde, maar de dames waren het thuiszitten al snel zat en besloten op gepaste afstand toch gezamenlijk op pad te gaan. “En geen van ons heeft corona gekregen”, vertelt Lies. “Wij hebben het idee dat de buitenlucht ons alleen maar goed heeft gedaan.” Ook Betsie en Riky zijn vandaag aanwezig. De dames kennen elkaar inmiddels door en door en delen lief en leed. “Niks hoeft en alles mag”, hoor ik één van hen zeggen. “Voor ons is dit tijdverdrijf en een beetje conditie-opbouw. Wij zijn al wat ouder, maar de Thijronde is zeker niet leeftijdsgebonden. Iedereen is welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd en iedereen mag meewandelen.” En ik weet dat ze het menen, want ook ik voel me zeer welkom. Deze route beslaat ongeveer 6,3 kilometer en er wordt twee keer gepauzeerd bij een picknicktafel.

Tot slot is er een derde groep die uit een paar mannen bestaat, waarvan er twee achter een rollator lopen. Zij liepen eerst met de andere groep mee, maar doordat er lichamelijke beperkingen ontstonden kwamen ze thuis te zitten. Dat vond Henk zo jammer dat hij een route uitstippelde die over verharde wegen loopt. Dat is voor de wandelaars met een rollator prima te doen en zo kunnen ze toch mee. En de route beslaat nog zo’n 7 kilometer. 

De Thijronde bestaat inmiddels 14 jaar en is nog steeds een groot succes. “Na de wandelingen drinken we met z’n allen koffie en thee bij Paal 12 als gezellige afsluiting van de ochtend. Dat is een heel belangrijk onderdeel van dit initiatief”, laat Henk weten. “Vorige week dinsdag hadden we hier om 16.00 uur een nieuwjaarsborrel. Ik had niet verwacht dat er veel animo zou zijn omdat het aan het einde van de middag plaatsvond. Maar tot mijn grote verbazing was iedereen aanwezig. Alle 23 wandelaars”, lacht Henk. “En deze woensdag zaten er na de wandeling ook 19 aan de koffie.”

Heb je zin om een keer mee te lopen met de Thijronde? Sluit je dan op woensdagochtend gezellig aan bij de andere wandelaars.

Je hoeft je niet op te geven. Als je vóór 09.00 uur bij de groep op Winkelcentrum de Thij staat, komt alles goed. Je hoeft ook echt niet in deze wijk te wonen om mee te mogen doen. Ik vind het een aanrader.

Wendy Eerland