Sport & Vrijetijd

Geniet van een heerlijke fietstocht over ‘De Spaanse Weg’

OLDENZAAL - Afgelopen week fietste ik een stukje van de prachtige route ‘De Spaanse Weg’. Het is een e-bikeroute langs (vesting)steden door het hele land en Oldenzaal heeft ook een apart hoofdstuk in het boekje. Omdat onze stad in 1049 al marktrechten kreeg en vanaf het midden van de 13de eeuw onderdeel uitmaakte van het Hanzeverbond, was deze plaats heel belangrijk. 

De route bedraagt 65 kilometer en leidt je langs Beuningen en Ootmarsum weer terug naar Oldenzaal. Hoewel ik sinds kort een heerlijke stadsfiets heb, is het nog geen e-bike. Daarom heb ik de route gedeeltelijk gefietst. En wat was het prachtig! Je begint bij het knooppunt op de hoek van de Deurningerstraat en de Grootestraat. Dat was voor mij ook nieuw, fietsen op knooppunten. Eigenlijk is het een soort speurtocht omdat je continu de bordjes in de gaten moet houden. Het was maar goed dat ik alleen fietste, anders had ik er vast een paar gemist. Nu hoefde ik me maar op één ding te focussen.
Het eerste stuk fiets je door het centrum van de stad. Heel mooi, maar dat ken je natuurlijk al. Al snel kom je op landelijke paadjes die zich kronkelend een weg banen door het heuvelachtige landschap. Af en toe voelde ik me alleen op de wereld. Gedurende de hele route kwam ik weinig mensen tegen.
Misschien kwam het omdat ik om half negen in de ochtend al aan dit avontuur begonnen was. Onderweg heb ik genoten van het fraaie landschap met uitgestrekte vlakten, heuvels en af en toe een bos.
Bij Beuningen besloot ik de tocht te eindigen en terug te fietsen naar Oldenzaal. Mijn voeten voelden inmiddels als ijsblokjes en ik was al anderhalf uur onderweg. In het boekje is een foto te zien van een kanon. Dat staat op de plek waar Prins Maurits in 1597 met 9000 soldaten en 1600 paarden de Dinkel overstak. Die plek heb ik nog wel even opgezocht en als je het verhaal kent en je al die mensen en dieren visualiseert, is het heel bijzonder om hier zoveel jaren later te staan.
In het boekje staat nog veel informatie, maar het is niet leuk om alles al te verklappen. Ik vind het een aanrader en de knooppunten zijn goed te volgen. Het is wel verstandig om je warm in te pakken als je op korte termijn op pad gaat. ‘De Spaanse Weg’ is voor slechts € 2,95 verkrijgbaar bij de Tourist Info aan de Grootestraat. Het leuke van dit boekje is dat er dus veel meer routes door heel Nederland in te vinden zijn.

Veel fietsplezier!
Wendy Eerland

Uw reactie