Sport & Vrijetijd

De Zwaluwen klaar voor NK Veldrijden voor de jeugd op en rond De Sumpel

ALMELO - AWV de Zwaluwen is  zaterdag 28 januari  gastheer van het NK Veldrijden voor de Jeugd. De wedstrijden worden verreden op en rond hun clubparcours De Sumpel in Almelo. Het publiek is welkom om met eigen ogen te komen kijken naar kampioenschappen. “Ongetwijfeld zien zij de opvolgers van Mathieu van der Poel en Marianne Vos al aan het werk”, aldus Zwaluwen-voorzitter Philip Kootstra.

De jeugd van AWV De Zwaluwen is klaar voor het NK veldrijden jeugd.

De animo onder renners vanuit het hele land om deel te nemen aan het Nederlandse kampioenschap veldrijden voor de jeugd in Almelo is groot. De Zwaluwen heeft al ruim driehonderd inschrijvingen voor de nationale titelstrijd. Er wordt op deze dag gestreden om maar liefst zeventien verschillende titels. Dertien kampioenschappen voor jongens en meisjes in de leeftijdsklasse acht tot en met veertien jaar en vier kampioenschappen voor renners met een verstandelijke beperking, oftewel de ID-renners. Onder de deelnemers zijn ook 25 leden van de organiserende vereniging.

Meerdere passeringen

De eerste start is om 9.00 uur, de laatste wedstrijd eindigt om 16.30 uur. Daarna worden alle kampioenen op het podium verzocht voor een groepsfoto. De NK’s worden verreden op twee (deels) verschillende parcoursen, die respectievelijk 1,2 en 1,8 kilometer lang zijn. “Op die manier kan het publiek de renners in alle leeftijdsklassen verschillende keren de start/finish zien passeren.” Kootstra: ‘’We zijn als Zwaluwen blij dat we het NK jeugd mogen organiseren. De KNWU was op de hoogte van onze ambities om opnieuw een kampioenschap te organiseren voor de jeugd. Toen vanuit de wielerbond de vraag kwam of wij belangstelling hadden dit NK voor onze rekening te nemen, hebben we binnen de vereniging snel geschakeld met de betreffende commissies. Om uiteindelijk het verzoek met een volmondig ‘ja’ te accepteren." In oktober werden de nodige handtekening onder het contract met wielerbond KNWU gezet.

Wereldkampioenen

De organisatie van het kampioenschap kan dit NK alleen maar realiseren. “Dat lukt ons mede dankzij de inzet van de vrijwilligers die ervoor zorgen dat AWV De Zwaluwen en Almelo niet alleen in de eigen regio maar ook nationaal op de wielerkaart worden gezet.”

De Almelose vereniging bracht al vele kampioenen voor zoals meervoudig wereldkampioene op de baan Kirsten Wild en wereldkampioen veldrijden Hennie Stamsnijder. “Maar bovenal bezorgt de vereniging al decennia veel renners de mogelijkheid om op hun eigen niveau te kunnen sporten in een veilige omgeving met een gedreven en kundige begeleiding.” Het is niet voor het eerst dat de club de jonge veldrittoppers ontvangt. AWV De Zwaluwen organiseerde in het verleden al drie keer eerder een nationaal kampioenschap voor de jeugd. In 1998 reden de veldrijders om de nationale titels in Wierden, in 2003 stond in Almelo het NK op de weg op de rol en in 2009 kwamen de veldrijders ook al naar Almelo om in de modder te strijden voor het rood-wit-blauw. Onder de winnaars van toen was onder andere de huidige Nederlands kampioen op de weg Pascal Eenkhoorn.