Sport & Vrijetijd

Bert Kuperus genomineerd voor Gouden Pint

LOSSER - “Bier!” verbetert Bert Kuperus wanneer de verslaggever informeert waar het lekkerste biertje aan moet voldoen. “Een biertje is pils. Echt mooi bier moet een mooie schuimkraag en een mooie kleur bevatten. Als ik m’n neus in het glas steek, ruik ik een vol aroma waarvan ik meteen blij word en denk: goh, wat ruikt dat lekker! En als ik een slokje neem, dan moet m’n hoofd gaan gloeien!”  

De passie spat ervan af als bierkenner Bert over ‘zijn’ bier vertelt. Niet zo vreemd dat hij genomineerd is voor de Gouden Pint, de belangrijkste bierprijs uitgeloofd door de bierconsumentenvereniging, een landelijke vereniging met meer dan 3500 leden, voor iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse biercultuur. Leden hebben Bert voorgedragen voor het samenstellen van de Nederlands Favoriete Bierlijst, een lijst met de favoriete bieren van bekende biersommeliers, bierdeskundigen en horecaondernemers.

Onafhankelijk zonder sponsoren en neemt geen blad voor de mond

Het is Berts missie om het Nederlandse bier als product op de kaart te zetten. Hij is the Godfather en oprichter van Bierconnaisseurs (2015), een gezelschap van bierliefhebbers dat het Nederlands speciaal bier een warm hart toedraagt. Bierconnaisseurs is inmiddels in 5 regio’s actief. “Het is geen drinkebroer gelach,” benadrukt Bert, “Het is een serieus biernetwerk, waar we cursussen en masterclasses over bier geven.”  Hij is onafhankelijk, heeft geen sponsoren, betaalt alles uit eigen zak en ziet bier als puur een hobby naast zijn 36-urige baan als rechercheur. “Ik doe dit puur uit passie en heb geen commerciële doeleinden. Daarom hoef ik ook geen blad voor de mond te nemen als ik mijn menig geef. Bier is genieten en ik wil mensen graag meeslepen in die beleving.” 

Ik zou ‘m heel graag willen winnen

Op 25 maart tijdens de algemene ledenvergadering van Pint in Tilburg wordt de winnaar bekend gemaakt. Met twee andere genomineerden (Hopster Magazine en Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur) strijdt Bert om de eerste plaats. Wat hij er zelf van denkt? “Als ik eerlijk ben? Ik zou ‘m heel graag willen winnen! Maar ik ben natuurlijk al erg trots erop dat ik bij de laatste drie zit. Ik ben vereerd dat ik als eerste Oosterling er tussen zit.”