Sport & Vrijetijd

Basisschool De Meander voor 4e achtereenvolgende maal Schoolvoetbalkampioen van Dinkelland, met dank aan de ‘VAR’!

DINKELLAND - In het voorbeschouwende artikel over het toernooi om het basisschool- voetbalkampioenschap van de gemeente Dinkelland in de D.V. van een maand geleden werd de vraag gesteld of een team van De Meander uit Ootmarsum er voor de vierde achtereenvolgende maal in zou slagen dit kampioenschap te bewerkstelligen. Sinds vrijdag jl. kan het vraagteken vervangen worden door een uitroepteken: De Meander werd in de eredivisie van het toernooi op het SDC’12 sportpark inderdaad weer de schoolvoetbalkampioen van Dinkelland!. Dat lukte deze school nu al sinds 2019 (in 2020 werd dit toernooi niet georganiseerd i.v.m. de coronapandemie). Een geweldige prestatie, temeer daar ook in de Meidendivisie de school het kampioenschap behaalde. Beide teams , maar ook de nrs.2 uit die ere- en meidendivisie mogen nu deelnemen om het regionale voetbalkampioenschap van basisscholen op 17 mei op het Stevo-complex in Geesteren.

Oud-FC Twente-speler en erelid Kick van der Vall met (v.l.n.r.) de aanvoerders van de poulewinnaars Willibrordus (1e divisie), De Meander (Meiden-divisie), De Meander (eredivisie en Schoolvoetbal-kampioen gemeente Dinkelland 2023)

* ‘VAR’ beslist kampioenschap toernooi-eredivisie ……..

Het kampioenschap van De Meander kwam echter ditmaal tot stand via de inmiddels beruchte/beroemde ‘VAR’, althans wat er op leek. De organisatie daarover: ‘De eindstand van de finale tussen De Meander en De Zevenster was onbeslist en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. De laatste en beslissende door De Meander stuiterde terug het veld in tot voor de doellijn. De scheidsrechter besliste dat het géén doelpunt was, omdat hij vond dat de bal tegen de doellat was geschoten, dus niet de doellijn was gepasseerd. Maar uit een filmopname door één van de ouders gemaakt (in slow motion afgedraaid) bleek de bal te zijn terug gestuiterd van de lat achter in het doel. Ze was dus de doellijn wel degelijk gepasseerd. Een uniek gebeuren: ‘VAR’ beslist schoolvoetbal-kampioenschap! Ook het voetbal op dit schoolniveau gaat razendsnel met haar tijd mee…..

**Kick van der Vall reikte de prijzen uit, maar Kick van der Vall, wie is dat…?

Wat ook nog opviel en afweek van de langjarige, vaste traditie was dat de prijzen en vele persoonlijke medailles ditmaal niet werden uitgereikt door de burgemeester of de sportwethouder, maar door oud-FC Twentespeler Kick van der Vall. Voorafgaand aan het toernooi was er namelijk, aldus medeorganisator Koenraad, een prijsvraag georganiseerd, waarbij de naam Kick van der Vall de oplossing was. De origineelste (school-)oplossing kreeg daarvoor een prijs. Vandaar de aanwezigheid van de oud-FCT-er. Of hij nou al was uitgenodigd en dat daarom zijn naam de oplossing was van de prijsvraag? Maar deze ‘oldstar’, zondag zelf nog als erelid van de FCT gefêteerd tijdens de wedstrijd tegen Sparta, was er wel even druk mee, want behalve de bekers waren er ook de vele medailles die uitgereikt moesten worden.

*Toernooi met maar liefst 71 wedstrijdjes op één middag

Voor dit schoolvoetbaltoernooi vrijdag 21 april jl. konden de scholen zich met meerdere teams aanmelden, zodat zoveel mogelijk leerlingen er aan zouden kunnen deelnemen. Gevolg: van meerdere scholen ook inderdaad meerdere teams, waardoor het totaal aantal deelnemende teams op 26 kwam. Wel werden de aangemelde teams op sterkte ingedeeld, namelijk in een eredivisie, een 1e divisie en een afzonderlijke meidendivisie, al konden de meisjes ook deel uitmaken van een eerste of eredivisieteam. Gevolg hiervan 71 wedstrijdjes op de kleinere speelvelden die op het hoofdveld waren ingericht. Als altijd hierbij de leuke bijdrage van 14 jonge scheidsrechters, allemaal 15-jarige spelers van SDC’12. Er was zelfs een 14- tal achtjarigen betrokken bij de organisatie, want zij dienden als ‘runner’ met als taak de wedstrijduitslagen op papier bij de scheidsrechters ophalen en die bij de administratie in het clubgebouw afleveren. Alles bij elkaar een hele organisatie die uiteindelijk met de volgende uitslag kwam: 

Eredivisie:

1. en schoolkampioen 2023 De Meander; 2. De Zevenster; 3. Bernardus; 4. Aloysius;

Eerste divisie:

1.Willibrordus; 2. Kerkewei; 3. De Meander II; 4. Alexander;

Meidendivisie:

1 en schoolkampioen meidenvoetbal De Meander III; 2. De Zevenster; 3. Kerkewei II; 4. Kerkewei III..

 

PBJ