Sport & Vrijetijd

Audities voor voorstelling over legendarische voetballer Dhlomo

ALMELO - Dhlomo is de nieuwe muzikale familievoorstelling over de legendarische Zuid-Afrikaan Darius Dhlomo, die op voordracht van landgenoot Steve Mokone naar Almelo kwam om te voetballen. Naast professionele acteurs wordt naar regionaal talent gezocht, die het bijzondere verhaal tot leven brengen van de man die naast voetballer ook bokser, muzikant en politiek activist was. De audities zijn op zaterdag 11 en zondag 12 maart. 

Steve Mokone (Uriah Havertong) en Darius Dhlomo (Daniël Kolf) komen terug in stadion Heracles Almelo. Foto: Erik Franssen

De productie wordt van 21 tot en met 30 juni vertoond op het veld van Erve Asito. “Het is net als Van Katoen en Water en Het Verzet Kraakt weer een mooi verhaal voor Almelo”, verzekerd woordvoerder Leon Tanate.

Het muzikaal theaterspektakel gaat over de legendarische Zuid-Afrikaan Darius Dhlomo, die destijds getipt werd door landgenoot Steve Mokone om naar Almelo te komen om te voetballen. Op 12 november 1958 kwam hij met de trein in Almelo aan, om bij Heracles als voetballer aan de slag te gaan. Hoe hij zich thuis voelt als gelijkwaardige speler op het veld bij Heracles, Vitesse, Tubantia en de Enschede Boys. En hoe hij in Enschede de liefde vindt voor Gerry en de lokale politiek.

Spektakel

“De professionele cast is inmiddels bekend, daarnaast zijn er nog heel veel amateurspelers nodig”, geeft Tanate aan. En die rollen zijn zeer variërend: van een clubje dat op het veld gaat voetballen tot dansers. “We zijn op zoek naar veel spelers voor grote groepsscènes. Hoe meer aanmeldingen, hoe beter. Er zijn in het script echt spektakelachtige onderdelen verwerkt. Zo zijn we voor de eerste voetbalwedstrijd op zoek naar publiek dat tussen het kijkende publiek komt te zitten.” Dhlomo ontmoet uiteenlopende mensen. Voorbijgangers in intieme huiskamers en op het sportveld, voetballers en hun bestuur, feestelijke parades in grote spektakel-scènes en veel meer.

Auditie voor amateurspelers

De audities zijn op zaterdag 11 en zondag 12 maart. De auditanten krijgen op ene van beide dagen een workshop van twee uur. “De artistiek leider en crew gaan dan kijken welke auditanten ze voor welke rol willen inzetten. Voor veel amateurspelers is het spannend auditie te doen voor zo’n grote productie. Maar ik kan ze geruststellen: het is voor ons net zo spannend.” Aanmelden voor de audities kan tot en met 6 maart via dhlomo.nl/meedoen. Ook achter de schermen is volop ruimte voor vrijwilligers om bij te dragen aan Dhlomo. Ondersteuners voor het kostuumatelier en decorbouwers kunnen zich eveneens via de site aanmelden. 

“Na de audities gaat onze regisseur, Ko van den Bosch, kijken wat hij groots neer kan zetten. Hij is er een meester in om dat te verwerken in een theatervoorstelling. We hebben inmiddels al zo’n honderd aanmeldingen, maar dat mag voor ons wel het dubbele zijn.” Bijrollen kunnen met of zonder tekst zijn, maar ook zang- en danstalent wordt gezocht.

De familievoorstelling wordt geregisseerd door Jörgen Tjon a Fong (bekend van onder andere Martin Luther, King van Urban Myth en directeur De Kleine Komedie) en Ko van den Bosch (bekend van onder andere Noord Nederlands Toneel en regisseur van De Wilde Deerne). De rol van Dhlomo wordt gespeeld door Daniël Kolf, bekend van onder andere Internationaal Theater Amsterdam en Nieuw Zeer. Uriah Havertong (Urban Myth) vertolkt de rol van Steve Mokone. Andere hoofdrollen zijn voor Nathalie Baartman (cabaretière) en Korneel Evers (Luizenmoeder).