Sport & Vrijetijd

Almelo speld voor dirigent Nick Moritz van Almelo’s Mannenkoor

ALMELO - Dirigent Nick Moritz is woensdag onderscheiden met de Almelo Speld, een waardering voor mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor hun buurt of de stad of een buitengewone prestatie leverden in de wetenschap, kunst, cultuur of sport.

Dirigent Nick Moritz (links) ontvangt de Almelo Speld en bijbehorende oorkonde uit handen van burgemeester Gerritsen. Foto: Gemeente Almelo

Moritz leidt al 25 jaar het Almelo’s Mannenkoor. Vanwege het 105-jarig bestaan van het mannenkoor was er afgelopen woensdag een lunchconcert in de Amsterdamse Westerkerk, met medewerking van Armanda ten Brink, de vaste sopraan van het koor en pianist Han Kolthof. Daar werd Moritz geëerd met de Almelospeld. Daarnaast ontving hij een fraaie oorkonde.

Het Almelo’s Mannenkoor (AMK) is een traditioneel mannenkoor dat werd opgericht op 6 januari 1918. Het koor viert dit jaar het 105-jarig bestaan. In de afgelopen jaren kreeg het AMK te maken met teruglopende ledenaantallen. Het lukt dirigent Nick Moritz, in samenspel met bestuur en zangers, om het Almelo’s Mannenkoor levend te houden en muzikaal en artistiek te motiveren om kwalitatief hoogstaande concerten te geven.

Met de Almelospeld spreekt het Almelose stadsbestuur waardering uit naar Nick Moritz voor zijn inzet om koormuziek zichtbaar te maken voor een groot publiek en voor zijn persoonlijke betrokkenheid bij het Almelo’s Mannenkoor. In een tijd waarin de ledenaantallen van het koor teruglopen, weet hij bij te dragen aan de continuering van het Almelo’s Mannenkoor.

Burgemeester Arjen Gerritsen, erevoorzitter van Almelo’s Mannenkoor, benadrukte de voorname rol van Moritz: “Als dirigent van het AMK weet u van de diversiteit van mannenstemmen een koor te maken. Door uw brede interesse en feeling voor muziekstijlen weet u koor én publiek steeds te verrassen. Dank voor 25 jaar inzet voor het voortbestaan en behoud van het Almelo’s Mannenkoor en voor uw persoonlijke betrokkenheid bij het Almelo’s Mannenkoor.”

Het Mannenkoor treedt veelvuldig op in Almelo, maar ook buiten de stad en in het buitenland. Het koor hecht er aan dat concerten deels ook gratis toegankelijk zijn om daarmee koormuziek en cultuur voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Almelo Speld

De Almelo Speld is een gemeentelijke onderscheiding, bedoeld voor mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor hun buurt of de stad of een buitengewone prestatie leverden in de wetenschap, kunst, cultuur of sport. Eerder werd deze uitgereikt aan onder meer Joke Pezie, Jos Tornij, Leo Brama, Ank le Noble, Gert Pezij, Siny Pots, voormalig politiechef Jos Westerveld, ondernemers Wieger en Marlien de Vries, jazzmuzikant Johan Bijkerk en Stichting Kamermuziek Almelo.