Sport & Vrijetijd

100-Jarige Muziekvereniging St. Cecilia
pakt uit met feestelijk jubileumprogramma

VASSE - St. Cecilia is met 38 spelende leden en 27 leerlingen in opleiding de op een na grootste muziekvereniging in de gemeente Tubbergen. Opgericht in 1923 bestaat de club deze maand 100 jaar. Met verschillende activiteiten geven de muzikanten een vrolijke invulling aan het jubileumprogramma. De aftrap vond vorige week zondag plaats met een voorjaarsconcert. De komende maanden staan er buurtconcerten, een gemeentelijk concert, frühshoppen en een jubileumconcert op het muzikale feestmenu.

Voor veel leden, die naast Vasse ook uit de omliggende dorpen en Almelo komen, is de muziekvereniging inmiddels als een tweede familie. “Of een verlengstuk ervan”, vult Laurens Veer, als euphoniumspeler al 54 jaar lid van de vereniging, aan. “Er zijn hele families lid of lid geweest.”

Trots op muziekjeugd

Daar draagt St. Cecilia dan ook zelf een actief steentje aan bij. Onder meer door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met muziek middels het muziekprogramma Music4kids op de basisschool. “Wanneer ze enthousiast zijn geraakt, bieden we de leerlingen de mogelijkheid om door te stromen naar de muziekvereniging”, legt hij uit. “Vroeger huurden we muziekleraren in. Tegenwoordige verzorgen we zelf de opleidingen. Momenteel hebben we 27 leerlingen in opleiding. Daar zijn we blij mee en uiteraard trots op. Het mooie van muziek is dat je dat je hele leven kunt spelen. Sport houdt op als je ouder wordt.”

Gezond en hedendaags

Jordie Nijhuis (31) speelt al sinds zijn jeugd bij St. Cecilia. “Mijn oom woonde bij ons in, hij speelde bugel en euphonium”, vertelt hij. “Nadat ik was begonnen met blokfluit probeerde ik rond mijn elfde jaar ook de bugel. Dat beviel goed.” Buiten het hobbymatige aspect, levert muziek maken nóg een positieve bijdrage aan het leven van Jordie. “Ik heb astma”, legt hij uit. “Het blazen vereist een bepaalde manier van ademhalen. Hierdoor had ik de inhalators voor mijn astma na verloop van tijd niet meer nodig. Dat was voor mij een belangrijke reden om er mee door te gaan.” Ook bugelspeelster Ylfva Bekhuis (22) maakt met plezier deel uit van de muziekvereniging. “Veel jongeren vinden het repertoire dat we spelen nogal suffig en oubollig”, heeft ze vernomen. “Maar wij hebben de laatste jaren een behoorlijke update ondergaan. Qua uitstraling, de klassieke kostuums zijn vervangen door vlotte jassen en blouses, en qua repertoire. Tijdens concerten spelen we namelijk veel meer dan alleen de ‘marsmuziek’ die mensen veelal van ons horen op straat. We brengen juist een heel breed genre, waaronder medleys van muziek uit de jaren ’80 en ’90. Mede daarom blijft het leuk om samen op te treden.”

Amicitia wordt St. Cecilia

Ondanks haar respectvolle leeftijd is de jubilerende vereniging niet de eerste vereniging in Vasse waarbinnen muziek maken de rode draad vormt. “Dat was Amicitia”, informeert Veer. “Het muziekkorps werd opgericht in 1899 op initiatief van kapelaan Jansen en telde dertien leden.” De benodigde instrumenten werden vanuit het Duitse Uelsen stiekem de grens overgesmokkeld. De Eerste Wereldoorlog betekent het einde van Amicitia. De heroprichting vond plaats in 1923 onder de naam St. Cecilia. De vereniging breidde in de loop der jaren steeds verder uit. Inmiddels vormen de fanfare, de slagwerkgroep, het jeugdorkest, de jeugdslagwerkgroep en het gelegenheidskwintet samen een dynamische muziekvereniging. “We spelen nog altijd op traditionele dagen, zoals Hemelvaart, Oogstdankdag, Sinterklaas, de Eerste Heilige Communie, en tijdens carnavalsoptochten”, vertelt clublid Tonnie Niemeijer. “Daarnaast, brengen we ook serenades aan huwelijksjubilea en jarigen. St. Cecilia heeft hiermee tevens een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie.”

Kleufkluppels

In 1968 besloten een aantal leden om los van de vereniging een boerenkapel op te richten: de Kleufkluppels. De optredens van de kapel brachten extra geld in het laatje. “De Kleufkluppels was zo’n gezellig gezelschap dat bijna alle leden van St. Cecilia ook bij de Kleufkluppels speelden”, vervolgt Laurens Veer. “Een van de evenementen van de kapel was bijvoorbeeld het Balbloaz’n. Dan bezochten we verschillende cafés waar volop werd gedanst en gezongen.” Ook het frühshoppen bij Tante Sien in Vasse was volgens Veer een grote hit. “Daarom komt deze activiteit voor één keer terug in het jubileumprogramma”, informeert hij. “De Kleufkluppels zijn in 2013 al gestopt maar laten eenmalig weer van zich horen. De locatie is wel gewijzigd. Het frühshoppen houden we ditmaal in Café Het Bolscher.” Jubilaris laat van zich horen Zoals gezegd viert de muziekvereniging haar 100-jarige bestaan met het houden van verschillende activiteiten. Na het voorjaarsconcert vorige week zondag, staat het eerstvolgende event voor zondag 21 mei op de agenda. “We gaan deze dag in meerdere buurtschappen buurtconcerten houden ”, laat Laurens Veer weten. “Met een hapje en drankje op locatie. Hiermee gaan we een keer naar de mensen toe in plaats van dat zij naar ons komen. Normaal gesproken doen we dat op Hemelvaartsdag waarbij we ieder jaar een ander buurtschap bezoeken. Dit jaar dus een paar dagen later.” Het programma rolt zich in juni verder uit met een gemeentelijk concert, zondag 11 juni op het kerkplein in Vasse. Meerdere muziekverenigingen uit omliggende dorpen, zoals Fleringen en Albergen, Geesteren, Tubbergen, Reutum en Manderveen geven bij dit concert acte de preséance. Het jubileumjaar wordt feestelijk afgesloten met een jubileumconcert in december. De exacte data worden later dit jaar bekend gemaakt op de website www.sintcecilia.nl en op de Facebookpagina Cecilia Vasse.

Overzicht jubileumactiviteiten

Zondag 21 mei vanaf 10.30 tot 16.30 uur: buurtconcerten Zondag 11 juni van 13.00 tot 16.30 uur: gemeentelijk concert op het Kerkplein in Vasse Zondag 25 juni van 11.00 tot 14.30 uur: Früshoppen bij Café Het Bolscher December 2023: jubileumconcert