Natuur & Milieu

Imkercafé

DENEKAMP = Imkervereniging Denekamp houdt maandag 11 maart haar tweede Imkercafé.  Een Imkercafé is de plek om kennis te nemen van alle vragen die spelen op en rond de bijenstand. Imkers ontmoeten elkaar en er wordt een thema besproken. Beginnende en gevorderde imkers zijn van harte welkom. Maar belangstellenden mogen ook aanschuiven. Vooral een avond voor de startende imker die informatie kan opdoen en zijn ervaringen kan delen met de imkers die al wat jaren meelopen in de imkerij. Maar de ervaren imker kan ook steeds weer leren van zijn collega’s. Want besef goed: bij imkeren ben je nooit uitgeleerd! Er is geen jaar hetzelfde. 

De avond wordt gestart - inloop vanaf 19.30 uur - met koffie of thee (naar eigen keuze en voor eigen rekening), dan een klein uurtje het thema en wat verder ter tafel komt. De thema’s van deze avond zijn de voorjaarsinspectie en het project koninginnenteelt. Bij de voorjaarsinspectie van een bijenvolk is er veel te zien, maar er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet controleren om het welzijn van het bijenvolk te beoordelen. De vijf belangrijkste vragen voor de voorjaarsinspectie zijn: 1. Is er broed in alle stadia (eitjes, larfjes en gesloten broed)?; 2. Is de koningin aanwezig?; 3. Ziet het broed er normaal uit?; 4. Is er voldoende voedsel op voorraad?; 5. Heeft het bijenvolk voldoende ruimte?

Project koninginnenteelt

De varroamijt is een belangrijke oorzaak van de hoge wintersterfte in het land. Beperkte dracht, met name in de periode dat de winterbijen tot ontwikkeling komen, en het grootschalig gebruik gewasbeschermingsmiddelen geven het door varroa verzwakte volken de nekslag. De varroamijt (varroa destructor) is een massaal voorkomende, parasiterende mijt op de honingbij. De mijt is in 1983 voor het eerst in Nederland waargenomen, sindsdien heeft deze zich over vrijwel alle bijenvolken verspreid. De varroamijt kan zo massaal in een bijenvolk voorkomen dat het wordt verzwakt, niet in staat is een goede winterpopulatie te ontwikkelen en sterft. Vaak al voor de winter zijn intrede doet. Overal ter wereld wordt er inmiddels hard gewerkt aan de selectie en teelt van zogenaamde varroaresistente bijen. Deze VSH-bijen (Varroa Sensitive Hygiene) zijn in staat broed (larven) met mijten te herkennen en vervolgens zelf op te ruimen. Daarmee houdt het volk doorlopend zelf het aantal mijten op een acceptabel niveau. Door de actieve selectie is het varroaresistente gedrag van de bijen is verankerd in de genen. Simpel gezegd geeft de koningin geeft die genen door aan de werksters De doppenmethode is een techniek in de bijenteelt om koninginnen te kweken. Hierbij worden larfjes (in hun geval met bovenstaande eigenschappen) gehaald bij een koninginnenteler. Larfjes uit het teeltvolk die voorbestemd zijn koningin te worden hebben de allerbeste verzorging nodig in een pleegvolk met veel jonge voedsterbijen. De doppenmethode is een onderdeel uit het project koninginnenteelt dat ze dit jaar opnieuw zullen uitvoeren. Iedereen is welkom. Schuif dus gerust aan. Opgeven is niet nodig.