Natuur & Milieu

Al zeven reekalfjes gevonden met drone

GEESTEREN - Wat een fantastische week hebben de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren achter de rug. In totaal hebben zij al zeven reekalfjes gevonden met de faunadrone van het Gebiedscollectief Noordoost-Twente. De veldwerkers Niels Stroot en Eddy Geerdink hebben 8 mei twee reekalfjes in het gaas gezet zodat ze niet weg kunnen lopen wanneer de maaimachine bezig is. Zodra het gras was gemaaid, haalden de veldwerkers het gaas weg, keerde de rust terug in het veld en kon de moeder de kalfjes weer melk geven. 

Loonwerker

De vrijwilligers vonden nog drie andere kalfjes. Maar die lagen in weilanden die pas vrijdag na Hemelvaartsdag zouden worden gemaaid. Loonwerker Wesselink kon direct aan de slag en maaide zonder gevaar voor de dieren het gras.

De dag daarna vloog het droneteam nog een keer op reekalfjes. Maar toen is niets gevonden. De boer kon daar rustig het gras binnenhalen voor zijn koeien. Dronepiloot Laurens Brummelhuis was zeer tevreden over het verloop van de ochtend.

Gaas

Een droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren vond 10 mei nog twee reekalveren en drie jonge hazen. Drie andere kalveren had een ander team woensdagochtend al gevonden met de faunadrone. Vier reekalveren zijn in het gaas gezet tijdens het maaien van het gras.

Het vijfde kalf was al te groot voor het gaas. Het droneteam heeft dit kalf in een ander perceel gelegd waar nog niet wordt gemaaid. De jonge haasjes zijn na het maaien bij een boom achtergelaten. Hier hadden ze nog beschutting van het gras.

Het droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren verwacht de komende dagen vaker te worden ingezet om reekalfjes op te sporen.