Algemeen

Wie heeft er een echte Oppenoorth aan de muur hangen in Denekamp?

DENEKAMP - In Denekamp moet nog ergens een schilderij van de beroemde kunstschilder Willem Johannes Oppenoorth (1847-1905) aan de muur hangen. In 1902 werd namelijk in de achterzaal van het voormalige hotel Veldman een verkooptentoonstelling gehouden van de schilder. En toen zijn er schilderijen in Denekamp verkocht. Dat is zeker. Het is alleen niet bekend wie er toen één gekocht heeft en waar deze nu nog aan de muur hang.

Gerard Mast uit het Frieze Stiens is bezig een boek te schrijven over deze landschapsschilder en samen met Heemkunde Denekamp onderzoekt hij wie er in het dorp nog een werk van deze schilder in zijn bezit heeft. Het zou zelfs zomaar kunnen dat mensen zich van het bezit daarvan zelf niet bewust zijn. Des te groter zou de verrassing zijn.

Edwin Hagel in bezit van unieke prentbriefkaarten

Wel is bekend dat er een aantal unieke prentbriefkaarten in Denekamp zijn van de schilderijen. De VVV Denekamp liet die ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling maken in 1902. Niet wetende wat de waarde ooit zou worden. Edwin Hagel is in het bezit van een aantal van deze briefkaarten. Als verzamelaar van kaarten die met Denekamp te maken hebben, liep hij daar met enige toevalligheid tegen aan. Op dat moment niet wetende wat hij gekocht had. Pas na de vraag van Gerard Mast kwam hij tot het besef wat hij in handen had. “Of deze waarde hebben? Ik weet het niet. Voor mij zijn ze waardevol omdat ze oud zijn en in perfecte staat. En het belangrijkste: een kaart heeft voor mij waarde als deze een link heeft met Denekamp. Maar met het gegeven wie de schilderijen ooit heeft gemaakt, krijgen ze voor mij steeds meer waarde”, aldus Edwin Hagel.

Van groot belang

De schilder Oppenoorth is van groot belang geweest voor Denekamp. Samen met landschapsschilders als Hobbema en Ruisdael heeft Oppenoorth ervoor gezorgd dat wij weten hoe de omgeving van Denekamp er eeuwen geleden heeft uitgezien. Schilderijen en tekeningen van kunstenaars uit die periode hebben daarom niet alleen een grote artistieke waarde, zij hebben ook cultuurhistorische betekenis. Dat geldt zowel voor de afbeelding van een landschap als die van een bouwwerk. Aan de hand van het werk van onder andere kunstschilder Oppenoorth kan men zien wat er in Denekamp en omgeving in de loop der tijden is veranderd.

Het schijnt dat de schilder vaak in hotel Dinkeloord verbleef. Van daar trok hij langs de Dinkel. Oppenoorth heeft dit riviertje bespied en op het doek meesterlijk weergegeven. Verder trok hij naar de Mekkelhorst, het Hornven, de Bögelscamp en het Singraven. In 1902 was er in de Pulchri Studio in Den Haag zelfs een tentoonstelling van het werk van Oppenoorth, dat rond Denekamp ontstaan is. Dus de Denekamper collectie moet omvangrijk zijn geweest.

In oktober van datzelfde jaar hield de VVV in de achterzaal van hotel Veldman te Denekamp een verkooptentoonstelling met kunstwerken van deze Oppenoorth. De overtuiging leeft dat er op deze tentoonstelling werken zijn verkocht die nu nog ergens aan de muur hangen in het dorp. De VVV heeft in die tijd bovendien van een aantal schilderijen prentbriefkaarten laten maken. De werken van Oppenoorth vielen op tentoonstellingen bijzonder in de smaak en heeft Denekamp veel bekendheid bezorgd als toeristische plaats. De Vereniging voor Vreemdenlingen Verkeer Denekamp heeft daarom na het overlijden van de schilder in 1905 een krans laten leggen op zijn graf te Utrecht. Dit als eerbetoon.

Zoals hierboven reeds beschreven, is een aantal van de prentbriefkaarten uit 1902 in het bezit van verzamelaar Edwin Hagel. Gerard Mast heeft zich verdiept in de kunstwerken van Oppenoorth, die vooral bestonden uit aquarellen en op zijn tijd een olieverfschilderij. Mochten er mensen zijn die een schilderij hebben van Oppenoorth dan wil hij graag in contact komen met de eigenaar. Ze kunnen hem daarvoor bellen. Gerard Mast, Stiens, tel. 058-257504 of contact opnemen met Heemkunde Denekamp.