Algemeen

Voorlezen aan kinderen thuis vanuit gevangenis in Almelo

ALMELO - Om het voorlezen aan kinderen te stimuleren zijn van 24 januari tot en met 3 februari de Nationale Voorleesdagen. Maar wat als je vader in de gevangenis zit en dus niet in staat is om thuis zijn kind(eren) voor te lezen? Penitentiaire inrichting (PI) Almelo is onlangs begonnen met een voorleesproject. Gedetineerde vaders kunnen in de bibliotheek van de gevangenis een kinderboek voorlezen. Dit wordt gefilmd en deze opnamen worden digitaal opgestuurd naar de kinderen thuis.

“Ons voorleesproject staat los van de Nationale Voorleesdagen, maar dit is natuurlijk wel een mooie aanleiding om dit bijzondere initiatief onder de aandacht te brengen”, vertelt Peter Blaauwbroek, bibliothecaris in PI Almelo. “Het initiatief is afgekeken van andere gevangenissen waar het project al langere tijd succesvol draait. Wij zijn net begonnen. Het mooie van dit project is dat vaders terwijl ze in de gevangenis zitten en dus niet thuis zijn, toch hun kinderen kunnen voorlezen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Zo kan het kind ondanks de detentie van vader toch een goed contact hebben.”

De eerste gedetineerde die zich meldde voor het project heeft inmiddels zijn filmpje waarin hij een boek van Paul van Loon voorleest, laten opsturen naar het thuisfront. “Hij heeft hier erg positieve reacties op gekregen van zijn kinderen”, weet Peter Blaauwbroek. “Het mooie is ook dat de kinderen het filmpje zo vaak als ze willen kunnen opzetten, zodat ze hun vader vaak kunnen zien en horen.”

De vaders in detentie kunnen zelf een prentenboek of kinderboek waaruit ze willen voorlezen laten invoeren of er eentje kiezen uit het schap van de gevangenisbibliotheek. Bibliothecaris Peter Blaauwbroek: “Naast misdaadboeken, sportbiografieën en thrillers hebben we inmiddels ook een kast met kinderboeken, die wordt de komende tijd verder aangevuld zodat er voldoende keuze is.”

Het onlangs gestarte voorleesproject sluit prima aan bij de stappen die PI Almelo aan het zetten is om de gevangenis kindvriendelijker te maken. Zo is recent de bezoekzaal voorzien van vrolijke muurschilderingen die kunnen bijdragen aan een prettiger sfeer tijdens de bezoekmomenten van kinderen aan hun vader. 

Ook is PI Almelo een samenwerking aangegaan met de Hanzehogeschool Groningen. Studenten doen samen met de doelgroep, professionals en onderzoekers in verschillende Nederlandse gevangenissen onderzoek naar een optimale manier om kinderen met een ouder in detentie te ondersteunen.

“Gezinsbenadering en kindvriendelijkheid krijgt steeds meer aandacht binnen Nederlandse gevangenissen”, stelt bibliothecaris Blaauwbroek. Gezinsbenadering is erop gericht om de schade die kinderen kunnen ondervinden van de detentie van hun ouder(s) zoveel mogelijk te voorkomen. Blaauwbroek: “Het kind kan er niets aan doen, maar is ook slachtoffer van de detentie. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat de band tussen kind en vader zo goed mogelijk in stand gehouden kan worden. Ons voorleesproject kan daar een mooi steentje aan bijdragen.”