Algemeen

Veertig vrijwilligers houden al vijf jaar Albergen Schoon

ALBERGEN - Van zwemmen naar zwerfvuil opruimen dat is wat Marian Borgerink, Ans Schepers en Mieke Kamphuis vijf jaar geleden deden toen de coronapandemie uitbrak. Tja, wat doe je als je niet kunt zwemmen omdat het zwembad op slot is vanwege corona?  Dan ga je toch wandelen! Tijdens de wandeltochten door Albergen viel het de dames op dat er ongelofelijk veel zwerfvuil langs ‘s heren wegen lag. We kunnen ons eraan ergeren maar we kunnen het ook meenemen was hun insteek. 

Nou, dat hebben de dames geweten. Toen het hele buitengebied was opgeschoond en er veertig zakken vol zwerfvuil en ook nog eens vier zakken vol glasafval bij Mieke op het terras stonden was de vraag: “en nu???”. Contact opnemen met de gemeente natuurlijk, was de enige optie in hun ogen. Via de gemeente kwam Noaberkracht het drietal te hulp en heeft alles keurig opgehaald.

Tijdens de wandelingen dachten de dames: “wat zou het toch mooi zijn dat er structureel opgeruimd zou worden!” Dan proberen we toch een werkgroep in het leven te roepen? En zo geschiedde. Er werden routes gemaakt en gekeken wie in een desbetreffend gebied woonde én van wandelen hield. Resultaat ? Tien dagen later was de werkgroep een feit. Nagenoeg alle 32 mensen die ze vroegen waren bereid deel te nemen. De werkgroep bestaat inmiddels uit veertig personen omdat zich daarna spontaan mensen aanmeldden. Hoe mooi?

Spelregels

De spelregels zijn simpel. Eén keer in de maand trek je een veiligheidshesje aan, grijper en vuilniszak in de gehandschoende hand en wandelen maar. De zak met zwerfvuil wordt op een vast punt ingeleverd. Noaberkracht zorgt ervoor dat de zakken met vuil worden opgehaald. Grofvuil wordt na melding zo snel mogelijk opgehaald door Noaberkracht. De samenwerking met de gemeente ervaren de dames als perfect.

In vijf jaar tijd is het aantal zakken zwerfvuil meer dan gehalveerd. Waar werd begonnen met 198 zakken per jaar staat de teller nu op 93 en mag de conclusie worden getrokken als iets goed schoon wordt gehouden, dat een preventieve werking heeft.

Maar?

De dames waren nog niet tevreden want wat zou het toch mooi zijn als alle dorpen in de gemeente een Werkgroep Schoon zouden hebben! Het laat zich al raden, ook dat is gelukt. Dorp na dorp werd gekeken of er geschikte mensen te vinden waren. En die waren er. Resultaat? Een jaar later beschikten alle dorpen over een Werkgroep Schoon. Hoe schoon wil je het hebben?

Ook zijn de dames heel blij met een spontane sponsoring van Edward en Olga Morshuis van Partycentrum Morshuis in Albergen van € 250, waardoor er gelegenheid is om alle vrijwilligers aan het eind van het jaar een presentje aan te bieden voor de werkzaamheden iedere maand weer.

Wat ook zeker het vermelden waard is? Zijn alle duimen, toeters, bellen en positieve opmerkingen die alle vrijwilligers ervaren tijdens het opruimen. Dank aan al die mensen die deze moeite namen want het voelt echt als een opsteker.