Algemeen

Tonnie van der Wal en Marietje van der Wal-Oude Nijhuis 65 jaar getrouwd

WEERSELO -  Tonnie en Marietje hebben vroeger bij elkaar in de klas gezeten. Lopend op de klompjes gingen ze samen naar de lagere school. Ze kennen elkaar al vanaf hun jonge jaren maar de vonk sloeg over op de bruiloft van de zus van Tonnie. Acht jaar hebben ze verkering gehad en op 17 april 1958 zijn ze getrouwd. Toon en Marietje zijn beiden tweeënnegentig jaar. Samen hebben ze vier dochters en zes kleinkinderen.

Marietje is geboren op 2 februari 1931 in Denekamp. Marietje: “Eigenlijk kom ik uit Groot Agelo, maar dat viel onder Denekamp. Later is dat Plegtsweg geworden”. Toon is geboren op 25 maart 1931 in Tubbergen. Toon: “Ik ben geboren in “Schultenwolde”. Dat was een herenwoning van Ledeberg. Hier zijn al mijn broers en zussen geboren. We zijn in 1935 met de hele familie Van der Wal, vader, moeder en zeven kinderen naar Weerselo gekomen.”

Toon en Marietje vertellen: “We hebben vroeger bij elkaar in de klas gezeten. We gingen altijd lopend naar de lagere school want er waren nog geen fietsen of auto’s. Ik liep altijd op klompen en als de klompen kapot waren moesten we naar Spikkert om de klompen te laten maken. “Spikkert Mans” was klompenmaker. Daarna kwam de periode van uitgaan, dansen maar dat deden we niet met elkaar. We zijn officieel bij elkaar gekomen toen de zus van Toon trouwde, daar hebben we elkaar eigenlijk leren kennen. We hebben acht jaar verkering gehad en zijn met zevenentwintig jaar getrouwd. Tussendoor heb ik nog twee jaar in dienst gezeten toen ik éénentwintig jaar oud was. Mijn moeder bracht me dan altijd van Weerselo naar Almelo met de fiets want er waren nog geen auto’s. Voor dat ik naar Almelo vertrok gingen Marietje en ik dan eerst samen op een bankje zitten knuffelen met elkaar. In 1947 ging ik werken bij aannemersbedrijf Wesselink. Toen ik een paar centen had gespaard kon ik een fiets kopen voor achtenvijftig gulden. We moesten altijd met de fiets naar Enschede en Deurningen. We moesten er om 7.30 uur beginnen ik kreeg 7,50 gulden per week als leerling timmerman. We werkten éénenvijftig uur in de week. Van Spekhuis in Deurningen ging ik naar Oldenzaal naar kapper Heinink een boterham eten, daarna naar de ambachtsschool tot 22.00 uur en daarna moest ik nog op de fiets naar Weerselo en toen kreeg ik pas warm eten. Na het eten moest ik het spul nog weer klaar maken voor de andere morgen en moest ik om 7.30 uur weer beginnen. Dat waren nog eens lange dagen. Later werkte ik bij aannemer Fox. Marietje: “Ik ben naar de huishoudschool bij de nonnen geweest hier leerden we naaien, koken en schoonmaken. Vanuit de huishoudschool heb ik eerst in de huishouding gewerkt. Daarna bij slagerij Woolderink, eerst werkte ik drie dagen in de week daarna de hele week en bleef ik ook slapen. Na een periode daar gewerkt te hebben ben ik bij Ten Bos textiel gaan werken. Deze fabriek zat boven cafetaria Van Olffen. Daarna gewerkt bij Vreeswijk, dierenverloskundige. Toen ze de textielfabriek “De Gunne” hebben gebouwd ben ik daar gaan werken.”

Toon “Met zestig jaar kreeg ik mijn rijbewijs. We hebben toen onze eerste auto, een Opel Kadett met een zwart dak gekocht van Jan Oude Mulders. Hobby’s: “Ik ging graag beunhazen, maar samen gingen we heel veel fietsen. Marietje moest de kinderen opvoeden en ik ging altijd kievitsei eieren zoeken. Voor ik ging trouwen, ‘s morgens voor de trouwmis ging ik nog eerst kievitseieren zoeken en toen naar de kerk. Jan Scheuten “Scheut, n Jan” heeft ons met de auto een Opel Kaptein naar de kerk gebracht. Hij was de enige in Weerselo die een auto had. Een pater uit Zenderen heeft ons in de oude kerk getrouwd. Na de mis zijn we met Scheuten Jan naar Almelo gereden en hebben we foto’s gemaakt bij Smit in Almelo.  De bruiloft hebben we bij Mensink in Reutum gehouden”. “Mevrouw Pots was coupeuse uit Almelo. Zij heeft mijn jurk gemaakt” vertelt Martietje. “Johan Flinkers heeft mijn trouwpak gemaakt. Hij was kleermaker in Weerselo. Hij zat boven. Ik kwam het winkeltje van Flinkers binnen en Gerrit Flinkers zei dat ik naar boven moest gaan want daar zat de kleermaker”.

Leuke dingen: “We hebben alle kinderen en kleinkinderen gezond. We zijn gelukkige mensen. We zijn heel veel in beweging geweest en hebben veel gefietst.

We gingen nooit met vakantie maar toen de kinderen uit huis gingen zijn we met een bus gezelschap op vakantie naar Oostenrijk en Zwitserland geweest. Spanje en Portugal daar zijn we met de auto naar toe geweest”. Toon werkt nog heel graag in de tuin en hij timmert nog graag. Jaren heeft hij gereden voor Tafeltje Dekje.

“We hebben een mooi huis. Deze grond aan de Robertstraat hebben we gekocht voor vijf gulden per meter van Bernard Nijland.

Ik heb het huis zelf gemaakt. Vroeger heb ik dat allemaal nog met de schop uitgegraven. Jan Hofsté en Jan Bijen hebben hierbij geholpen. Specie moesten we ook met de hand maken. Een heel werk maar dat was toen heel gewoon.

Wat moet je doen om zoveel jaar getrouwd te zijn?

“Eten, gewoon een boeren pot, af en toe een glaasje drinken, vrolijk zijn en heel veel knuffelen.”

Vrijdagmiddag 14 april kwam burgemeester John Joosten het echtpaar feliciteren met hun vijfenzestigjarig huwelijk. Hij bood het echtpaar, namens de gemeente Dinkelland een mooie bos bloemen aan.

 

Ine Flinkers