Algemeen

Taco Kooij wil begrip in de transport- en containerwereld nieuw leven inblazen met Kooij Transport & Containers

WEERSELO - Taco Kooij stond op zijn vijftiende na schooltijd al auto’s te wassen bij Busscher zand- en grindhandel in Weerselo. Uiteindelijk was hij betrokken bij de oprichting en opbouw van Busscher Transport & Containervervoer. Meer dan dertig jaar werkte hij met veel plezier als chauffeur binnen het Weerselose familiebedrijf. Tot de zaak drie jaar geleden werd verkocht. Met lede ogen zag Kooij aan hoe het na de overname bergafwaarts ging tot uiteindelijk de stekker uit de Weerselose tak werd getrokken. Kooij is niet voor één gat te vangen en besloot om dit jaar voor zichzelf te beginnen om de goede naam van Busscher in ere te herstellen. Dit vanuit dezelfde locatie en met dezelfde service en prijskwaliteitverhouding, alleen onder een andere naam: Kooij Transport & Containers.

Het eerste kwartaal van het bedrijf zit er net op wanneer we in de keuken zitten van de familie Kooij aan de Roezebergweg. Op de prachtige woonboerderij zien we door het keukenraam toeristen door het glooiende coulisselandschap naar de hei wandelen. Terwijl de koffie wordt ingeschonken is het wachten op Taco. Zoals altijd is hij nog hard aan het werk. “Er zitten heel wat zweetdruppels in deze mooie plek. Jarenlang heeft Taco van 5.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds gewerkt als chauffeur voor Busscher. Hij was dag en nacht onderweg om dit bij elkaar te sparen”, zo vertellen vrouw Lisette, dochter Sterre en schoonzoon Tom. Ondertussen draait een truck voor op het erf en springt Taco, druk bellend, uit de truck. Enthousiast neemt de heer des huizes plaats aan de keukentafel om zijn verhaal te doen.

“Hier vanuit huis hebben we een kantoor waar Sterre en Lisette de administratie doen. Maar het bedrijf en de opslag zitten aan de Bornsestraat 6 te Weerselo, op dezelfde locatie dan Busscher. Op die locatie heb ik met Jan en Ine het bedrijf helpen opbouwen tot een begrip in de transport- en containerwereld. Mijn vader was leraar en wou graag dat ik mts deed. Maar het transport vond ik ook leuk en haalde in stilte mijn groot rijbewijs, want pa was daar niet zo voor. Rond mijn dertigste haalde ik mijn eigen transportvergunning. Bij Busscher werkten we de eerste vijftien jaar met z’n drieën. We harkten we het werk binnen en het liep het als een trein. Gevolg ervan was dat er een chauffeur in dienst bij moest komen. 

Meer dan dertig jaar heb ik het werk met veel plezier gedaan. Ik miste alleen doorgroeimogelijkheden. Ik had altijd ambities om in het bedrijf te komen, maar door omstandigheden is dat er nooit van gekomen. Toen de zaak drie jaar geleden werd verkocht bleef ik dienst. Maar met pijn in het hart zag ik, zonder zeggenschap, hoe het slechter ging en de goede naam die we met Busscher hadden opgebouwd te grabbel werd gegooid. Driekwart jaar geleden ging de tak in Weerselo dicht en zou ik een andere standplaats krijgen. 

Ik stelde nog voor om als zzp’er de Weerselose tak door te zetten. Aanvankelijk werd daar positief op gereageerd, maar, ondanks een mondelinge afspraak, ketste dat af. En toen zei mijn familie: ‘Nu is het genoeg geweest! Je hebt je je hele leven met hart en ziel ingezet voor de zaak in Weerselo, nu is het tijd dat je voor jezelf kiest en voor jezelf begint.’” 

Gestimuleerd door de volgende generatie met frisse moed begonnen

Terwijl de familie Kooij instemmend knikt verteld Taco verder. “Toen zijn we hier aan de keukentafel gaan zitten en bleek dat iedereen er volledig achter stond. Mijn schoonzoon Tom staat nu voor drie dagen in de week op de loonlijst en komt er straks volledig bij in. Dat geldt ook voor onze dochter Sterre die zich nu anderhalve dag in de week bezighoudt met de administratie. Ook Lisette is achter de schermen actief betrokken. Bijvoorbeeld bij overheidgerelateerde zaken is engelengeduld vereist, dat is iets wat ik niet heb en zij wel. Vrijdagavond komen er een paar van die grijze poppen (Taco Kooij is zaterdag 15 april vijftig geworden, red.), het stimuleert mij enorm om te zien dat de kinderen er ook volledig voor willen gaan. Daarmee was er na een moeilijke periode weer frisse moed om door te gaan. Ik heb een kleine wagen opgeknapt en er een grote wagen en aanhangwagen bijgekocht. ‘Het begin is er, nu gewoon doorpakken’, zo moedigden Tom en Sterre mij aan. Er waren 25 ‘bakjes’ vanuit Oekraïne onderweg. Ik heb een rondje langs de oude klanten gemaakt en het netwerk benaderd. Daar werd heel positief op gereageerd, daardoor moesten wij op stel en sprong geschikte containers vinden voor de klanten. Op die manier ben ik in januari met Kooij Transport & Containers voor mezelf begonnen.”

Klanten weten na twee jaar de weg naar Weerselo nog te vinden

“In het begin moet ontzettend veel geïnvesteerd worden en zijn er ook tegenslagen, maar het gaat zeker goed. Na een tussenpoos van twee jaar heb ik een doorstart kunnen maken van de oude goede naam van Busscher, maar dan onder de naam van Kooij. Busscher-Kooij was technisch niet mogelijk. Maar toevallig heet Tom ook Busscher van de achternaam en is hij ook nog verre familie van de Busschers uit Weerselo. Zodra hij en Sterre bij in het bedrijf zitten wordt de naam dan ook Busscher-Kooij. We huren het terrein van de familie Busscher in Weerselo met wie we een goede verstandhouding hebben. Het is daar weer als vanouds; aan de locatie, service en prijskwaliteitsverhouding is niets veranderd en de klanten weten de weg weer te vinden. Kijk, Taco kennen er heel veel in het wereldje, maar Kooij nog niemand. ‘Oh dat is Taco van Busscher’, zeggen ze dan. Toch weten heel veel klanten mij te vinden. Via via komen ze aan mijn nummer, dat stimuleert wel. Gelukkig heb ik de afgelopen twee jaar aardig wat klanten zo goed mogelijk weten vast te houden waardoor het nu weer opwaarts gaat. Ik werk dan ook weer met heel veel plezier.”

Particulieren weer welkom aan de Bornsestraat 6 voor een bakje turf

“De particuliere verkoop op onze locatie in Weerselo is ook iets dat in die twee jaar in het slop is geraakt. Maar wij willen dat weer op orde brengen”, vervolgt de containerondernemer zijn verhaal. “De basis zijn onze vaste klanten zoals de tuincentra, aannemers, campings etc. die het hele jaar containers nodig hebben. Maar nu het voorjaar is begonnen wordt het weer druk met kwekers, tuinders en particulieren. Of ze nu langskomen voor een bakje turf of het brengen van houtafval, wij vinden het belangrijk dat zij weten dat ze weer als vanouds terecht kunnen bij de Bornsestraat 6 in Weerselo. Op die locatie hebben we opslag van allerlei soorten zand, grind, turf, compost, tuinaarde, portgrond, zwarte grond en andere tuinproducten. Van maart tot en met oktober is de opslag op afspraak geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 14.00 uur. Daarbuiten in de winter is het op afspraak mogelijk.” 

Afzeggen staat niet in het woordenboek

Wanneer we vragen waarin Kooij Transport & Containers zich weet te onderscheiden begint de hele familie te glimlachen. “Afzeggen staat niet echt in ons woordenboek”, zegt Taco. “We blijven continue containers en materialen bestellen en gaan vroeg op pad om aan de vraag te voldoen. In het voorjaar zijn er meer ‘bakken’ nodig, dat is al in het voren besteld. Wij staan bekend om korte lijnen, korte afspraken en alles snel regelen. Wanneer er vandaag wordt gebeld dat het vandaag nodig is, dan zeggen anderen ‘morgen ben je als eerste aan de beurt’. Maar wij doen er direct alles aan om het voor elkaar te krijgen. Die flexibiliteit en service maakt het onderscheidend. Aan de gunning merken we dat dat wordt gewaardeerd. Met verschillende auto’s en types bakken willen we altijd aan de vraag voldoen.” Ondertussen gaat voor de zoveelste keer de telefoon over. “Maandagochtend bakken in Dalfsen? Komen we meteen ophalen!”, roept Taco door zijn ‘oortje’ terwijl hij weer een aantekening in zijn notitieblokje zet. Een scenario dat volgens zijn familie bijna elke avond tot 23.00 uur zo doorgaat. “Over een paar jaar zijn we hopelijk een familiebedrijf, waar Tom en Sterre er fulltime inzitten, vol werk. Het gaat goed en we breidden uit, dat is een stimulans”, zo verklaard Taco tot slot zijn fanatiekheid.