Algemeen

Kunstschool Alding in Tubbergen sluit de deuren

‘Schilderjuf’ Ine Heerink verkoopt haar doeken voor het goede doel

TUBBERGEN - ‘Iedereen kan schilderen’; vanuit die overtuiging was Ine Heerink jarenlang actief als teken- en schilderdocent. Eerst vanuit een schuur bij huis in Fleringen die ze kunstschool Alding doopte en sinds drie jaar een plek heeft aan de Sportlaan in Tubbergen. Per 1 juli sluiten de deuren van de kunstschool. Voordat het zover is, verkoopt Ine zaterdag 25 en zondag 26 mei er haar eigen werken. De opbrengst ervan doneert ze aan de Wensambulance voor zieke kinderen.

Teken om te stoppen

“Al langer speelde ik met de gedachte om het roer om te gooien en meer voor mezelf te kiezen. Nu kan het nog; mijn handen en hoofd functioneren nog goed. Toch stelde ik die beslissing uit. Ik vind het nog altijd zo ontzettend leuk om les te geven. Het was altijd mijn vak.” Ine was jarenlang werkzaam als textieldocent in het voortgezet speciaal onderwijs. Later onderwees ze studenten van de Hogeschool Fontys in Hengelo het vak orthodidactiek.  “Alsof het zo moest zijn, kreeg ik bericht dat de atelierruimte na 1 juli niet meer beschikbaar is”, vervolgt Ine. “Voor mij het teken dat dit het moment is om te stoppen met het geven van teken- en schilderlessen.”

Vorige week kregen volwassen cursisten hun laatste les. De lessen voor kinderen gaan door tot en met 22 juni.

 

Online kunstacademie

Vervangende atelierruimte heeft ze nog niet gevonden. “We wonen inmiddels in Oldenzaal”, laat ze weten. “Het liefst wil ik daar een atelier openen. Mocht iemand een tip hebben dan houd ik me van harte aanbevolen. Tot die tijd werk ik vanuit huis.”

Daar richt Ine zich de komende tijd op een ander creatief proces. “Ik zoek de combinatie tussen schilderen en textiel”, legt ze uit. “Welke vorm dat krijgt weet ik nog niet. Het is een kwestie van experimenteren. Momenteel volg ik de online kunstacademie waarbij ik gecoacht wordt in de ontwikkeling van mijn eigen stijl.”

Om een volledig nieuwe start te maken besloot Ine om dan ook in één keer alles los te laten. Inclusief haar eigen werken. Haar schilderijen, in verschillende stijlen en diverse formaten, verkoopt ze. Evenals de inboedel waaronder tafels, kasten en krukken. “Voorafgaand aan de verkoop leg ik eerst documentatie van mijn werken aan en maak foto’s van de doeken. Het is best een grote en spannende stap. Loslaten en een nieuwe hoofdstuk beginnen. Ik ben benieuwd wat er allemaal op mijn pad komt.”

 

Bijdragen aan en onvergetelijke herinnering

De opbrengst van de tweedaagse verkoop is niet voor eigen gewin. Ine: “Vanwege mijn liefde voor- en werk met kinderen wil ik hen ermee helpen. De Wensambulance voor zieke kinderen vind ik een heel mooi doel. Ik weet hoe belangrijk het is voor kinderen om een onvergetelijke herinnering te hebben. Het kan helpen tijdens een ziekteproces, behandeling of revalidatie. Daar draag ik graag aan bij.”

De verkoopdagen vallen samen met de atelierroute van Kunst Kijken in Tubbergen en het jaarlijkse kunst en cultuurevenement Tubbergen Toont Talent (25 mei tot en met 2 juni). Mooier kan het volgens Ine Heerink niet. “Bezoekers krijgen dan een uitgebreid beeld van wat de gemeente Tubbergen allemaal in huis heeft aan uiteenlopende kunst.”

 

Kunstschool Alding is zaterdag 25 en zondag 26 mei geopend van 11.00 tot 17.00 uur.