Algemeen

Op naar Houston!

ALMELO - Twee weken lang achter de schermen kijken bij ruimtevaart-organisatie NASA in Houston, Verenigde Staten. Merle Dijk (5 vwo) van CSG Reggesteyn in Nijverdal en Daan Pluimers (4 vwo) van Het Erasmus in Almelo krijgen de kans dit te doen. De scholieren deden namens hun scholen mee aan de finale van de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston. De finale werd georganiseerd door de United Space School en het programma Instroom Technologie by Twente Board en vond plaats op vrijdag 24 februari. De  finalisten waren de winnaars van voorrondes op de vijf Technasia in Overijssel. In de finale kregen zij de opdracht om na te denken over een iconisch gadget dat astronauten bij de eerstvolgende maanlanding in 2025 kunnen meenemen en gebruiken. De finalisten presenteerden hun ideeën in een Engelstalige video pitch.

De hoofdprijs, een ticket naar Houston, werd gewonnen door Merle Dijk en Daan Pluimers.

Wat vele mensen niet weten is dat er in de ruimte geen geluid mogelijk is.

De astronauten van Merle nemen een experiment mee om dit aan te tonen. De jury was onder de indruk van de elegantie van haar experiment dat door zijn eenvoud en doeltreffendheid voor veel mensen een mythe weerlegt.

Daan heeft een robot ontworpen onder de naam Lunartist die tekeningen maakt in het maanoppervlak. De jury vond de combinatie van het technische en het creatieve aspect verrassend en origineel.

In juli 2023 gaan zij met 50 studenten van over de hele wereld bij NASA een programma over ruimtevaart volgen. Zij gaan er onder andere astronauten ontmoeten en een bemande reis naar Mars voorbereiden.

Ze vinden het spannend en zien enorm uit naar komend zomer!