Algemeen

Positieve boodschap Klas op Wielen:

‘Ook met beperking kan veel nog wel’

OLDENZAAL - Klas op Wielen laat op scholen kinderen ervaren hoe het is met een beperking te moeten leven en tegen welke praktische problemen men aanloopt. Maar bovenal maken de deelnemers duidelijk dat nog veel wel mogelijk is. Die positieve boodschap maakt het voorlichtingsproject extra bijzonder.

“Kunt u wel douchen nu u in een rolstoel zit? Hoe doet u boodschappen als u niks kunt zien?” En: “Is zo’n nepbeen echt zo duur als een nieuwe auto?” De verhalen van de deelnemers aan Klas op Wielen maken veel los bij de kinderen op de scholen die ze bezoeken. Zoals onlangs op de St. Plechelmusschool in De Lutte. In de verschillende groepen vertellen ze openhartig over hun beperking. Hoewel ze zelf spreken van ‘een uitdaging’.

Door ziekte of een ongeluk hebben sommigen een prothese, zijn anderen afhankelijk van een rolstoel of (grotendeels) blind geworden. Hun leven is er door veranderd, maar ze zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Natuurlijk lopen ze tegen praktische problemen aan, maar ze maken de kinderen duidelijk dat ook bij tegenslag nog veel mogelijk is. Die positieve boodschap dragen de deelnemers van Klas op Wielen uit sinds de oprichting van de stichting in 2006 op scholen in Noordoost Twente.

De leerlingen kunnen ook zelf voelen en beleven waar iemand met een beperking tegen aanloopt. “Dit doen we door er één of twee weken lang allerlei materialen neer te zetten zoals rolstoelen, krukken en blinden geleidenstokken waarmee de kinderen kunnen werken”, zegt John van Kempen, die met Marijke Egbers, Henk Winkelhuis en Bert Hellegers deel uitmaakt van de begeleidingsgroep.

Het bezoek aan een school wordt op sportieve wijze afgesloten waarbij de kinderen zelf op een behendigheidsparcours ervaren hoe het is in een rolstoel te zitten of slechtziend te zijn.  De negenjarige Cas, leerling van groep 5 van de Plechelmusschool, werkt met een aanstekelijk enthousiasme het parcours af. “Een rolstoel is handig als je niet meer kunt lopen. Voor even vind ik het wel leuk in een rolstoel te zitten maar na een paar dagen ben je het wel zat, denk ik”, merkt hij op.

Leerkracht Carlijn Olde Kalter stelt vast dat het een ‘bijzonder leerzaam’ voorlichtingsproject voor de kinderen is. “Ze ervaren dat het niet vanzelfsprekend is dat je kunt lopen of alles kunt zien. Maar tegelijk ook dat je met een beperking nog veel wel kunt. Die positieve verhalen van de mensen van Klas op Wielen maken veel indruk.”

In april zijn de mensen van Klas op Wielen te gast op basisschool De Esch in Oldenzaal. Scholen of instellingen kunnen voor informatie over dit project terecht bij John van kempen, jhmvankempen@gmail.com