Algemeen

Onderscheiding Jan Nieuwe Weme

NUTTER / OOTMARSUM - Afgelopen week is imker Jan Nieuwe Weme thuis onderscheiden in verband met zijn 40 jaar lidmaatschap van NBV. NBV staat voor Nationale Bijenhoudersvereniging, meer info daarover is te vinden op bijenhouders.nl. Speciaal vanwege de thuissituatie is de landelijke voorzitter de heer Wijnand Lodder afgereisd naar Nutter bij Ootmarsum. Naast de heer Lodder waren de secretaris Fons ter Haar en de voorzitter Eric Scholten Linde van Bijenhoudersvereniging Ootmarsum e.o. bij de ceremonie.

De succesvolle imker heeft zo zijn eigen methodes. Zo stuurt Nieuwe Weme zijn teeltmateriaal naar de Duitse Waddeneilanden voor raszuivere bevruchting.Voor de Bijenhoudersvereniging Ootmarsum is Jan Nieuwe Weme van grote betekenis. Zo is hij altijd de grote vraagbaak en raadsman op de bijeenkomsten.Binnen de vereniging staat hij bekend als iemand die over veel ervaring beschikt en deze ook zonder enige moeite deelt met andere leden. Als succesvol koninginnenteler neemt hij op de jaarlijkse overlarfdagen het voortouw.

Naast kennis deelt Nieuwe Wene ook zijn kunde. Collega’s die met vragen zitten over de status van het volk geeft hij ook praktisch hulp.

Mocht zijn advies doel missen dan zegt hij: „Breng het bijenvolk maar mee dan neem ik dat wel enkele weken ter observatie in quarantaine.”

Bijzonder gewaardeerd wordt dat Nieuwe Wene altijd een stabiele factor is bij het beschikbaar stellen van bijenvolken voor de verenigingsstal op het terrein van Openlucht Museum Ootmarsum.