Algemeen

NL Doet zorgt voor verbinding tussen vluchtelingen en buurtbewoners

OLDENZAAL - In het kader van NL Doet hadden buurtbewoners van de Oekraïense vluchtelingen aan de Bentheimerstraat wat leuks bedacht. Ze wilden gezamenlijk beginnen met de tuinwerkzaamheden in de Stadstuin 1862. Helaas gooide de enorme sneeuwval van een dag ervoor roet in het eten.

Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat de eerste Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen in een schoolgebouw aan de Bentheimerstraat. Vooral door de taalbarrière was het voor de buurtbewoners lastig om echt kennis te maken en ze zagen NL Doet als een uitgelezen kans om contact te leggen. Ook de vluchtelingen waren enthousiast. En hoewel de tuinwerkzaamheden niet door konden gaan, was het een zeer geslaagde ochtend. Ze maakten een gezamenlijke wandeling richting de Tankenberg en brandden kaarsjes in de Mariakapel.

 

Na afloop ging iedereen naar het opvangcentrum waar een groepje Oekraïense vrouwen al vanaf 08.00 uur druk bezig was geweest in de keuken. Ze hadden heerlijke ‘Borsjtsj’ bereid, een bekend Oekraïens gerecht. Deze bijzondere soep smaakte voortreffelijk en bevatte onder andere rode bieten, aardappels, knoflook, ui, kip, varkensvlees, paprika. Afgetopt met een kloddertje crème fraîche en zeker voor herhaling vatbaar! Het was een geslaagde ochtend en in de toekomst gaan er vast meer gezamenlijke activiteiten plaatsvinden.