Algemeen

Uniek project Oortmanmolen Lattrop:

‘Nieuwe’ Tassen van Oude Molenzeilen

LATTROP -  De Oortmanmolen in Lattrop: in 1779 in het Friese Tjamsweerd gebouwd als oliemolen en pelmolen. In 1910 als sloopmolen verkocht en in Lattrop als korenmolen herbouwd en in 1911 als zodanig in gebruik genomen door molenaar Joh. Oortman. In de veertiger jaren van de vorige eeuw deels gesloopt, alleen de romp was nog over, en in de jaren ’80 zo goed als nieuw herbouwd door de firma Wintels. In het kort de geschiedenis van deze beeldbepalende molen in Lattrop, die binnenkort het 40-jarige jubileum viert van de herbouw.

De molen lééft in Lattrop. Er vinden jaarlijks activiteiten plaats met de molen als middelpunt. Inwoners en bedrijven voelen zich sterk betrokken bij de molen. Dat bleek wel toen vorig jaar een mooi bedrag aan sponsorgelden werd opgehaald ter financiering van een nieuw wiekenkruis. Met het wiekenkruis werden ook de 40 jaar oude zeilen vervangen. Ingegeven door een actie die een van de molenaars kende van zijn molenaarschap op een molen in Goedereede werd besloten de zeilen een nieuwe bestemming te geven en er tassen van te (laten) maken. Liefst zoveel mogelijk in eigen beheer om er financieel ook nog iets aan over te houden.

Na enig zoekwerk werd met de sociale werkvoorziening DCW in Enschede een partner gevonden die graag bereid was om aan het project mee te werken. Samen met de leiding van de DCW werd het plan om van de zeilen tassen te maken verder uitgewerkt. Omdat de zeilen, na 40 jaar aan weer en wind bloot te hebben gestaan, nogal verweerd waren en onder de vogelpoep en de groene aanslag zaten, moesten ze eerst worden schoongemaakt. Nadat de molenaars de zeilen hadden afgehaald volgde er ‘op straat’ en met de inzet van enkele enthousiaste vrijwilligers, bezems en een sopje een flinke schoonmaakbeurt. Vervolgens werden de zeilen opgehangen om te drogen en vervoerd naar Enschede. De DCW hielp op vakkundige wijze met het ontwerpvan de tassen en stelde haar naaiatelier met de snijtafels en de naaimachines beschikbaar.

Hartverwarmend was opnieuw de geweldige inzet van de groep vrijwilligers, waaronder molenaars, molenaarsvrouwen en molenminnende dames, die vrijdag 30 april naar Enschede toog om de klus te klaren. Ook een aantal medewerkers van de DCW bleek zo enthousiast dat ze graag op vrijwillige basis meehielpen met knippen en naaien. Alles bij elkaar een mooie en bijzondere (werk)ervaring voor de molenvrijwilligers en de medewerkers van de DCW met als resultaat bijna 50 stuks prachtige ‘Molentassen’.

Stoere tassen met een prachtig verhaal: een verhaal van vervlogen tijden, een verhaal van weer en wind. Een verhaal dat met de Oortmanmolen in Lattrop, door de inzet van molenaars en vele andere vrijwilligers, met veel enthousiasme in leven en in ere wordt gehouden.

De tassen blijken een groot succes. Na een publicatie in een regionaal dagblad was er zoveel belangstelling dat ze inmiddels zo goed als uitverkocht zijn. Wie belangstelling heeft kan zich nog melden via de website van de Molenstichting: www.demolenstichting.nl