Algemeen

“Mijn beer is op zijn hoofd gevallen dokter”

ALMELO - Het was een komen en gaan van jonge, vrolijke en opgewonden patiënten afgelopen woensdagmorgen bij ZGT. Het ziekenhuis kreeg namelijk bezoek van 150 Almelose kleuters. En ze waren niet alleen. Allemaal namen zij hun knuffelbeer mee voor onderzoek in het knuffelberenziekenhuis.

In een speciaal ingerichte polikliniek konden de kinderen uit groep 1 en 2 van drie Almelose basisscholen hun ‘zieke’ knuffels laten onderzoeken door een dokter. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Vele knuffels bleken ‘ziek’ en van hen werd een foto gemaakt. Sommige kwamen ervan af met alleen een pleister. Anderen moesten nog even langs de apotheek voor een middeltje.

Minder angst en spanning

Coassistente Carmen Oudejans legt het idee achter het knuffelberenziekenhuis uit: “Op deze manier kunnen jonge kinderen spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis. We hopen dat zij in de toekomst met minder angst en spanning naar het ziekenhuis komen. Tijdens deze ochtend willen wij laten zien dat ‘de dokter in het witte pak’ ook heel erg lief kan zijn en niet (altijd) geassocieerd hoeft te worden met een pijnlijke of negatieve ervaring.”

Eén van de aanwezige kinderen legt de dokter uit wat er met zijn beer is gebeurd: “Hij is op zijn hoofd gevallen en heeft pijn.” De beer heeft gelukt; het valt allemaal wel mee en met een pleister op het berenhoofd mag de jongen met zijn knuffel naar huis.

Het knuffelberenziekenhuis is een initiatief van artsen in opleiding, coassistenten, die voor hun opleiding ervaring opdoen in ZGT. Het is de eerste keer sinds de coronapandemie dat deze ochtend weer werd georganiseerd om ervaring op te doen in de omgang met jonge patiënten.

Enthousiast

De kinderen zitten helemaal in hun rol vandaag. Ze bedenken in een oogwenk een ongeluk of ziekte voor hun knuffel. Ook de meegekomen ouders zijn enthousiast: "Wat leuk dat ZGT dit organiseert; de kinderen vonden het best wel spannend, maar je ziet hoeveel plezier ze hebben bij de dokter", zegt een moeder. “Dit is een mooie gelegenheid om kinderen vertrouwd te maken met een bezoek aan het ziekenhuis.”

“Het was voor de coassistenten met zoveel enthousiaste kinderen misschien nog wel harder werken dan een reguliere ochtend op de afdeling, operatiekamer of polikliniek. Wij kijken er met heel veel plezier op terug. Het was een groot succes. Verschillende leerkrachten gaven aan dat ze de opzet heel erg leuk vonden. Ze zagen dat de kinderen het erg naar hun zin hadden. Een geslaagde ochtend dus en zou het mooi zijn als deze volgend jaar een vervolg krijgt”, aldus Carmen.