Algemeen

Mijlpaal voor stichting One4Life
Moeder-kindcentrum Darajani geopend ‘Met heel veel dank aan Nederlandse donateurs’

DENEKAMP - Het moeder-kindcentrum in de dispensary in het Tanzaniaanse dorp Darajani is officieel geopend. Een zeer feestelijk moment voor de stichting One4Life. En de eerste baby is er al gezond ter wereld gekomen. Het moeder-kindcentrum was niet alleen een wens van de Denekampse Judith Fox, oprichter van de stichting One4Life, maar ook van de Tanzaniaanse autoriteiten. “Er gelden zeer strenge registratiecriteria voor dispenseries en een voorwaarde voor een registratie is een moeder-kindcentrum. Nu die gerealiseerd is, is de dispensary eindelijk officieel geregistreerd en in gebruik genomen”, vertelt Fox. “Het duurde bijna vier jaar.”

Vernoemd naar Baukje

De opening is feestelijk gevierd met alle dorpsbewoners en werd uitgezonden op de landelijke, Tanzaniaanse televisie. Namens de stichting was bestuurslid Baukje van Rijn uit Nieuw Amsterdam (Dr.) aanwezig. Ook present was Baukje, de baby die op 10 januari als eerste in het moeder-kindcentrum ter wereld kwam. Inderdaad, vernoemd naar Baukje van One4Life.

Kraampakketten ontbreken nog

Darajani beschikt vanaf nu over een officiële dispensary met daarin alle voorzieningen van een huisartsenpost. Onderdeel ervan is het moeder-kindcentrum met verloskamer en badkamer. Het is er ruim, netjes en het belangrijkst: hygiënisch. “En goed schoon te houden bovendien”, stelt Fox. “De basis is er, hoewel het nog ontbreekt aan kraampakketten, navelklemmen, babykleding, babyvoeding en meer van zulke zaken. Daar moeten we nog fondsen voor werven. Hopelijk lukt dat voor april, als ik zelf naar Tanzania ga. Dan kan ik ter plekke spullen aanschaffen. Liever lokaal kopen dan van ver meebrengen.”

Zelfvoorzienend

Het medisch team van de dispensary bestaat nu uit een arts, twee verpleegkundigen, een medisch analist, een verloskundige en een bewaker. De dispensary staat onder leiding van Gideon Msafiri. De salarissen worden betaald door de stichting, maar in de toekomst gaat de dispensary zelfvoorzienend worden. Dat is nu al het geval met de medicijnen: die verdienen zich nu zelf terug in de dispensary.

Hoogzwanger dag lopen naar ziekenhuis

Het is in Tanzania gebruikelijk dat vrouwen in het ziekenhuis bevallen, hoewel een aantal ook thuis bevalt in hun boma (leefomgeving/familie). Zwangere vrouwen moeten maandelijks naar de verloskundige voor prenatale zorg, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Voor veel vrouwen is het ziekenhuis te ver weg; niet iedereen kan met de bus en lopend is het een dagtocht.

“Complicaties tijdens zwangerschap en bevalling zijn vaak het gevolg. We zien bijvoorbeeld vaak bloedarmoede”, vertelt Msafiri vanuit Darajani. “Voor de controles en de bevalling kunnen ze nu naar de dispensary in Darajani. Hopelijk weten ze ons vanaf nu te vinden voor de nodige medische zorg. Eerst moeten we de dames overtuigen van het belang ervan. De dispensary is gelukkig een heel stuk dichterbij dan het ziekenhuis. Naar verwachting zal het moeder-kindcentrum het sterftecijfer in de regio doen dalen.”