Algemeen

Lotte Paus uit Harbrinkhoek schrijft Hair Award op naam

TUBBERGEN - Gouden ballonnen sieren de ingang van Natasja’s Hairstudio in Tubbergen. De reden van de feestelijke entree is te danken aan Lotte Paus (16). De eerstejaars studente van de kappersopleiding aan het ROC van Twente in Almelo - met haar BBL-werkplek in de Tubbergse salon - werd vorige week de winnares van de Hair Awards in de aula van het ROC. De haarkunst in James Bond-007 thema die Lotte en haar model Pien Hendriks de jury toonden, werd geprezen en beloond met de eerste prijs. 

Voor de beoordeling keek de jury naar meerdere onderdelen: voorbereiding, vaktechniek, creativiteit, werkorganisatie en hygiënisch werken. Op alle fronten scoorde Lotte optimaal. Met een eindscore van maar liefst 100 punten werd zij van de 34 deelnemers daarom uitgeroepen tot de winnares van de Hair Awards.

James Bond-007; groot en chic

De overwinning verbaasde Lotte naar eigen zeggen enorm. “Dit is pas mijn eerste studiejaar”, legt ze uit. “Ik wilde altijd al kapster worden. Maar je verwacht toch niet gelijk een Hair Award te winnen?.” Lotte bedacht de haarcreatie, passend binnen het thema, James Bond-007, samen met haar werkgeefster en saloneigenaresse Natasja Hendriks. “De opdracht was om een ‘groot’ en chic kapsel te creëren, zoals voor een feestelijk gala”, licht Lotte toe. “De Hair Awards is ook een soort creatieve opsteekwedstrijd. Je wilt natuurlijk dat jouw kapsel eruit springt.” Daarom begon Lotte drie weken voor de grote dag al met oefenen. Niet alleen op vaktechnische handelingen, ook op snelheid. Lotte: “Tijdens de Hair Awards moet je het kapsel binnen drie kwartier afhebben. De make-up verzorgde ik niet zelf. Léonie Voshaar van Schoonheidssalon Léonie nam de visagie voor haar rekening.”

Gescout voor de ‘Excellence Klas’

Wat maakte haar creatie tot de allerbeste volgens de jury? “Als enige deelnemer kleurde ik het haar van mijn model, Pien Hendriks - de dochter van Natasja - eerst”, licht Lotte toe. “Piens haarkleur ging van blond naar koper. Die kleur valt wel op. Daarna zette ik extensions, krulde en toupeerde het haar, vlocht het in en maakte het af met gouden speldjes aan de zijkant.” Als prijs ontving Lotte een goed gevulde koffer met kappersbenodigdheden en een fotolijstje. Bovendien werd de winnares, samen met nog vier deelneemsters met opvallende prestaties, gescout voor de zogeheten ‘Excellence Klas’. De casting vindt maandag 8 april plaats in het Atrium van het ROC van Twente in Almelo.

Hair Award smaakt naar meer

De geslaagde deelname aan de Hair Awards smaakt volgens Lotte naar meer. “Wanneer er weer een wedstrijd wordt gehouden, doe ik graag weer mee. Wat mijn aanvullende ambities zijn? Misschien in de toekomst een eigen kapsalon beginnen”, merkt ze timide op. “Maar ik vind het bij Natasja’s Hairstudio voorlopig nog veel te leuk, hoor. Ik hoop dat ik hier zo lang mag blijven werken.”

Naast Lotte namen nog twee kapsters in spe uit de gemeente Tubbergen deel aan de Hair Awards. Tess van den Berg , die werkt bij Studio Oonk in Geesteren, bereikte de vijfde plek. Geerte Harmelink, werkzaam bij Studio Haarstijl in Tubbergen, eindigde als zesde.