Algemeen

Leerlingen De Willibrord winnaars Grote Verkeersquiz Dinkelland

DINKELLAND - Emma en Silke van basisschool de Willibrord uit Noord-Deurningen zijn de winnaars van de Grote Verkeersquiz Dinkelland. In het Kulturhus overhandigde wethouder Benno Brand na een spannende finaleronde de beker.

Wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland (links) en presentator Bart Meijer (rechts) met de winnende leerlingen van de Grote Verkeersquiz op het podium van het Kulturhus. Foto: Gemeente Dinkelland.

De gedeelde tweede plek was voor de Meander uit Ootmarsum en de Zevenster uit Denekamp. De derde plek werd veroverd door de Alexander uit Denekamp. Brand prees de winnaars en benadrukte het belang van hun prestaties. ”Jullie hebben een buitengewone prestatie geleverd door zoveel vragen juist te beantwoorden. De vragen waren niet eenvoudig. Zelfs ik moest flink nadenken over de antwoorden”, aldus de wethouder.

Individuele uitslag

De leerlingen beantwoordden op school, voorafgaand aan de finale in het Kulturhus, eerst 35 vragen over het verkeer. “Hiermee wordt per leerling duidelijk welk deel van de verkeerskennis nog moet worden bijgespijkerd”, aldus Heleen Munneke van Tref-Ik. “De individuele uitslag wordt vaak besproken tijdens de tienminutengesprekken op school. Hierdoor kan een samenwerking ontstaan tussen scholen en ouders om het kind optimaal te begeleiden.” Munneke noemt als voorbeeld de gevaren van de dode hoek bij grote voertuigen. Ook het kennen van de voorrangsregels bevordert de verkeersveiligheid volgens haar.

Grote stap

Volgens Munneke is de verkeersquiz ontstaan vanwege het gebrek aan verkeerskennis bij leerlingen van basisscholen. “Kinderen in groep 6 gaan vaak voor het eerst zelfstandig naar school of naar hun sportactiviteiten. Voor ouders is het meestal een grote stap om hun kind alleen op pad te sturen.”

Mooiste spandoek

Het Kulturhus barstte uit zijn voegen met enthousiaste supporters van tien basisscholen, die hun afgevaardigde leerlingen luidkeels aanmoedigden met spandoeken. De leerlingen hadden hier erg hun best op gedaan, omdat er zelfs een heuse prijs voor het mooiste spandoek was. Die werd gewonnen door basisschool de Zevenster uit Denekamp.

Deze editie van de Grote Verkeersquiz was extra feestelijk. Het is namelijk voor de tiende keer dat het Twentse verkeersadviesbureau Tref-ik de quiz in het Kulturhus houdt. Vandaar dat de presentatie in handen was van een heuse BN’er: Bart Meijer, bekend van onder meer het televisieprogramma Het Klokhuis. 

Foto: Gemeente Dinkelland