Algemeen

Leerboerderij STAYBLE hoopt op steun voor bus deelnemers

MANDER - Vrijwel iedereen heeft de bus die deelnemers van en naar Leerboerderij STAYBLE vervoert zien rijden. Zonder deze bus is het voor veel deelnemers niet mogelijk om in Mander te komen waar ze onder meer dagbesteding kunnen volgen. De bus kan rijden door ondersteuning van sponsoren. Om te blijven rijden, is die steun onontbeerlijk.

Het is volgens Mirjam Braakhuis van STAYBLE erg belangrijk dat deelnemers gebruik kunnen maken van de dagbesteding. ‘’Het biedt ze namelijk een zinvolle invulling van de dag waardoor ze zich waardevol voelen. Het uiteindelijke doel is om (weer) mee te kunnen doen in de maatschappij.’’

STAYBLE is natuurlijk ontzettend blij dat veel ondernemers de STAYBLE-bus al sponsoren. ‘’Deelnemers zijn zo in staat om mee te doen aan de dagbesteding bij onze leerboerderij. Door deze hulp kunnen wij deelnemers naar de dagbesteding vervoeren en natuurlijk daarna ook weer thuis afzetten’’, aldus de eigenaar.

De STAYBLE-bus rijdt dagelijks door alle veertien Twentse gemeentes. Mirjam: ‘’De bus is daarmee een bekende en veel geziene verschijning op de weg. De naamsbekendheid is derhalve erg groot waardoor een bedrijfsnaam die op de bus staat door veel inwoners wordt gezien. Door ondersteuning aan een leerboerderij wordt sponsoring ook erg gewaardeerd, is onze ervaring.’’

Alle ritten met de bus worden volledig door vrijwillige chauffeurs verzorgd.

Vergoeding van vervoer van deelnemers naar de dagbesteding is echter vanwege wetgeving door meerdere overheidsinstanties niet vanzelfsprekend. ‘’De deelnemers krijgen daardoor regelmatig zeer weinig vergoeding voor het vervoer. In sommige gevallen kan er helemaal niks worden vergoed. Voor ons kan het rijden met de STAYBLE-bus hierdoor niet uit. Door sponsoring kunnen wij echter de kosten betalen van de benzine en onderhoud en zo de bus voor iedereen laten rijden.’’ Bij STAYBLE zijn er vele mogelijkheden voor dagbesteding bij de afdelingen hout, bak, dierverzorging en groen. Alle afdelingen worden professioneel begeleid. De deelnemers maken bij de houtafdeling onder meer vogelhuisjes, broodplanken, voedersilo’s en grote en kleine insectenhotels. Bij de bakafdeling worden heerlijke broodjes gesmeerd en de lekkerste cakes en taarten gebakken. Bij dierverzorging worden niet alleen de dieren goed verzorgd, maar is paardrijden erg belangrijk. De afdeling groen verzorgt klussen zoals het onderhouden van tuinen.

‘’Het mooie én leerzame is dat deze producten ook daadwerkelijk worden verkocht aan bedrijven en particulieren’’, zegt Mirjam. ‘’De deelnemers worden waar mogelijk bij het hele proces betrokken. Dat gaat van het maken van een offerte tot aan het daadwerkelijk overhandigen en/of plaatsen van hun zelf gemaakte producten. Deze werkwijze bevat zoveel leercomponenten, dat ze daar later in de arbeidsmarkt veel baat bij hebben. Hun eigenaarde stijgt daarmee enorm.’’ Naast dagbesteding verzorgt STAYBLE onder meer onderwijs en ambulante begeleiding. De context van Leerboerderij STAYBLE van een natuurlijke, rustige en veilige omgeving draagt volgens Mirjam verder bij aan de balans in het verder groeien van de deelnemers.

Neem voor meer informatie over de leerboerderij en sponsoring van de STAYBLE-bus contact op met Mirjam Braakhuis. Bel haar op 06-15261553 of stuur een e-mail naar mirjambraakhuis@stayble.nl.