Algemeen

Kroeg op de Amsterdamse Wallen bezocht door Agelose boeren

AGELO - Al sinds de uitspraken van politicus Tjeerd de Groot olie op het stikstofvuur gooiden en grootschalige boerenprotesten teweegbracht, stond er een opvallend protestspandoek in een Agelose wei. “Agelo zonder BOEREN is als Amsterdam zonder…..!!” stond op het felgeel gekleurde spandoek. Was getekend: Agelose boeren. Het was een van de vele ludieke gele spandoeken die vorig jaar in Agelo zijn geplaatst. Zo werden andere spandoeken gesierd met teksten als “De natuur is door boeren ontstaan… laat hen dan ook bestaan” en “Blijft dit kabinet door knoeien, dan zal er straks in Agelo geen koe meer loeien”.

Het opvallendste spandoek met de subtiele verwijzing naar Amsterdam kreeg onlangs een onverwachtse toevoeging. “Agelo zonder boeren is als Amsterdam zonder Café Wiener!!” werd het opschrift nadat een onbekend persoon een geplastificeerd A4’tje over de puntjes had geplakt. Na een (online) zoektocht bleek Rik Eertman, een liefhebber van het café, verantwoordelijk voor de actie. De Ootmarsummer zette daarmee een vervolgactie in gang.

Goodwill voor de boeren midden in de Rosse buurt

Toen met de verkiezingen in aantocht de ludieke spandoeken werden vervangen door BBB-campagnedoeken staken de Agelose boeren de koppen bij elkaar. Ludiek als ze zijn besloten ze op zondagochtend 12 maart de trein naar Amsterdam te pakken. Met zo’n 15 boeren vereerden ze Café Wiener met een bezoekje. Eenmaal aangekomen overhandigden ze het spandoek en een pakket met Twentse producten aan Cor en Joke, eigenaren van de typisch Amsterdamse kroeg.

De boeren konden rekenen op een warm welkom hun grap werd door de eigenaren en gasten van het café zeer gewaardeerd. Wellicht leidde het bezoek tot nieuwe sympathisanten. Net als in alle andere provincies kwam de BBB van Caroline van der Plas namelijk ook in Noord-Holland als grote winnaar uit de bus!

Foto’s: Evelyn Broekhuis