Algemeen

Kanonnen passen perfect op handgemaakte affuiten

OLDENZAAL - Na een jaar lang ploeteren brak vorige week een spannende ochtend aan voor de mannen die de befaamde kanonnen uit Hellevoetsluis haalden. De affuiten waren klaar, maar pasten de kanonnen er ook daadwerkelijk op?

“Vanochtend hebben we de kanonnen er op de gemeentewerf opgelegd. Het was spannend of het paste. Uiteraard hadden we dit op een eerder moment ook al getest, maar gedurende het traject veranderen er soms toch dingen. Het was wel even een bakkie werk, maar we zijn dan ook heel blij met het resultaat. En dat is te danken aan de geweldige samenwerking van alle betrokken partijen,” vertelt Henk Winkelhuis met een grote lach op zijn gezicht.

De mannen haalden de kanonnen vorig jaar op 28 maart in Hellevoetsluis op. Deze laatste werkochtend waren ze nog druk bezig met de afwerking van de wielen, maar wat was het een indrukwekkend gezicht om de twee kanonnen hier in de loods te zien staan. Alsof je eeuwen teruggaat in de tijd. “Het enige verschil is dat ze nu niet meer bruikbaar zijn,” zegt één van de mannen. Aanstaande vrijdag worden ze naar hun plaats gebracht in de Steenstraat en de Deurningerstraat. Op zaterdag 1 april vindt de officiële onthulling plaats. “Er komen prachtige informatieborden bij te staan met een stukje geschiedenis over Oldenzaal en met een uitleg waarom ze hier staan,” zegt Henk trots.