Algemeen

Innovatief project weilandirrigatie warm onthaald op de Hoge Veluwe

GEESTEREN - Het prachtige bedrag van 20.000 euro mocht de Vogelwerkgroep Geesteren donderdag 23 februari in ontvangst nemen in paviljoen De Hoge Veluwe in Otterlo. Dit geld gaat naar innovatieve projecten als weilandirrigatie en de aanschaf van een nieuwe weidevogeldrone.

Boeren

SBNL Natuurfonds schenkt geld aan projecten die commerciële activiteiten bijvoorbeeld van boeren combineert met vrijwilligerswerk van natuurliefhebbers. Geesteren was voortrekker bij de introducties van greppel plasdrassen en de inzet van omgebouwde drones om nesten van weidevogels te beschermen.

Klimaat

Nu is klimaatverandering het doel. Droogte treft ons land al bijna 5 jaar elke zomer opnieuw. Met het irrigeren van weiland voorkom je verdroging. Sterker nog: je dient exact de juiste hoeveelheid water toe bij de wortels van de plant zodat het gras optimaal groeit. Bijna geen verlies. Zonnepanelen doen het werk bijna gratis.

Druppels

Zo'n 70 kilometer druppelslang legt de Vogelwerkgroep Geesteren samen met boer Chiel Kamphuis dit jaar ongeveer 10 cm diep in het grasland net buiten het dorp. Het gaat om een uniek project, dat nu steun krijgt van SBNL Natuurfonds.

Kruidenrijk

Een kwart van dit land van boer Chiel is straks weidevogelgebied in het voorjaar. De kuikens vinden er in het kruidenrijke weiland dekking en voedsel. De overige 75% van het land kan de boer maximaal benutten voor zijn vee.

Droogte

De druppelirrigatie zorgt voor een optimale opbrengst omdat er altijd voldoende water is. Droogte en klimaatverandering hebben geen invloed meer op de groei van het gras. Boer en weidevogel profiteren van het nieuwe project.

Toekomst

Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren legt uit dat het project in de toekomst misschien uitgerold kan worden in een groot deel van Nederland.