Algemeen

“Ik geniet ervan om als nachtburgemeester een luisterend oor te bieden”

OLDENZAAL - Op 31 maart 2019 trad Toon Brummelhuis op dictatoriale wijze aan als nachtburgemeester. “Ik kom op voor de eenzamen in de samenleving, maar ook voor mensen zoals jij. We zijn er voor iedereen. De kracht is dat we dingen aanpakken die nog niet geregeld zijn. We bieden ondersteuning en zetten ons in voor de cultuur van de stad.”

Binnenkort maakt Toon plaats voor een nieuwe nachtburgemeester na deze titel vier jaar te hebben gedragen. Enkele kandidaten hebben zich inmiddels aangemeld. De onofficiële functie valt tegenwoordig onder ‘stichting Nachtburgemeester Oldenzaal’. Deze is nog met de kandidaten in gesprek en beraadslaagt zich over een eerlijke verkiezingsmethode. Wel staat vast dat de nieuwe Nachtburgemeester op 1 april aangesteld zal zijn. “Je moet een ander ook een kans geven,” zegt Toon serieus. Als het aan hem lag zou hij nog niet per sé hoeven te stoppen. “Maar je moet ook niet vastroesten.” Hij zal in ieder geval nauw bij de stichting betrokken blijven.

 

Maar wat doet een nachtburgemeester nou eigenlijk? Volgens de website www.nachtburgemeesteroldenzaal.nl is het iemand die zich inzet om de betrokkenheid in de gemeente Oldenzaal te verlevendigen en te versterken. Hierbij moet het nachtleven worden gekoesterd omdat dit cultuur, economie en de promotie van een bruisende binnenstad ineen is. En iedereen kan nachtburgemeester worden, mits diegene zich inzet en verbindingen tot stand brengt tussen culturele instellingen, horeca en het uitgaanspubliek.

“En dat hoef niet per sé ’s nachts,” legt Toon uit. “Het is vooral tijdens de randen van de dag en soms zelfs overdag. Voor de Grote Carnavalsoptocht was ik om 10.00 uur bijvoorbeeld al in de Bond, want op de dag van de optocht zelf treden daar de oude hoogheden af en komen de nieuwe hoogheden op. Die begeleid ik daarbij. En met kerst ga ik via Impuls op huisbezoek bij eenzamen of mensen die om een andere reden om een praatje verlegen zitten. Daar ga ik dan aan het einde van de middag mee in gesprek tijdens een bezoek van zo’n anderhalf uur. Een luisterend oor; daar kan een nachtburgemeester ook voor zijn. Ik geniet daarvan. Het geeft mij waardering.” 

Hij verzorgt ook voordrachten, zoals in coronatijd in de Bombazijntuin. “Daar vroeg iemand zich af welke clown er op het podium stond. Mijn pak is in de kleuren blauw en geel, de kleuren van Oldenzaal. Na afloop kwam deze persoon naar me toe en zei: je kunt toch ook nog zinvolle dingen vertellen die ertoe doen. Zo heb ik ook een voordracht geschreven voor het 22-jarig jubileum van de Pimpelmezen. En ik heb nog een gedicht liggen dat ik voor de Kadolstermennekes heb geschreven. De voordracht kon helaas niet doorgaan, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Ze houden hem nog van me tegoed.” 

Binnenkort komen we meer te weten over de opvolger van Toon, maar de huidige nachtburgemeester laat zich dan vast wel op een andere manier horen.