Algemeen

Historische grenspaal krijgt nieuwe plek, vlakbij oorspronkelijke locatie

NOORD-DEURNINGEN - “Het is fantastisch te ervaren dat ook dit keer de lijntjes in onze regio kort zijn en dat we samen de historie levendig kunnen maken”, aldus Patrick Welman, voorzitter Oudheidkamer Twente. Op 12 april is de onthulling van de herplaatsing van een historische grenspaal: nummer 7, die in de achttiende eeuw de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde en sinds 1970 tot de collectie van Het Palthe Huis behoort. De grenspaal krijgt een nieuwe plek bij Kulturhus De Mare in Noord-Deurningen, dichtbij de oorspronkelijke locatie aan de Rammelbeek.

De herplaatsing van deze grenspaal is een initiatief van het ‘Platform Markegrenzen en Markestenen in Twente’ van de Vereniging Oudheidkamer Twente. Het platform zet zich in voor het behoud en het zichtbaar maken van oude grensmarkeringen. Want, de grenspalen zijn uniek erfgoed: ze vertellen het verhaal van vroegere grenzen en bieden een kijkje in de rijke Twentse geschiedenis.

Om de herplaatsing van de grenspaal mogelijk te maken is de samenwerking gezocht met Stichting Heemkunde Denekamp, die zich bezighoudt met het vastleggen van gebruiken en gewoonten in de taal, cultuur en natuur in en rond Denekamp. De grenspaal behoort sinds 1970 tot de collectie van Museum het Palthe Huis in Oldenzaal en is daar altijd getoond. Het museum ziet de herplaatsing als een heel positieve ontwikkeling. “Het heeft een enorme meerwaarde om historisch erfgoed in de oorspronkelijke context te kunnen ervaren. Door grenspaal nummer 7 terug te brengen naar Noord-Deurningen worden de beleving en de cultuurhistorische waarde van de grenspaal versterkt”, aldus Nikki Olde Monnikhof, directeur-bestuurder van Stichting Oldenzaalse Musea.

Ook vanuit Oudheidkamer Twente wordt uitgekeken naar de onthulling op 12 april. Voorzitter Patrick Welman: “Als Oudheidkamer juichen we elk initiatief toe dat tot doel heeft de geschiedenis van Twente zichtbaar en tastbaar te maken. Het is fantastisch te ervaren dat ook dit keer de lijntjes in onze regio kort zijn en dat we samen de historie levendig kunnen maken.”

Achtergrond

Regelmatig was er onenigheid over de grens in de buurt van de Rammelbeek. De buren van Noord-Deurningen en Frensdorf waren het erover eens dat de Rammelbeek de grens was. In de loop der jaren veranderde de beek echter van loop, wat aanleiding gaf tot grensgeschillen. In 1772 werd het probleem grondig aangepakt. Er werden in de jaren erna in totaal elf genummerde stenen grenspalen geplaatst. De nummers 1 tot en met 5 werden langs een nieuw gegraven grenssloot geplaatst, ten noorden van de weg van Denekamp naar Nordhorn. Van deze vijf staan er nu nog drie, met de moderne nummers 49, 48 en 47. In het zuidelijke deel was de loop van de Rammelbeek ingewikkeld. Hier werden ook vijf palen geplaatst, die in 1824 grenspaal 37 (nummer 7) tot en met grenspaal 33 (nummer 11) heetten.

In 1960 werd dit gedeelte van de grens rechtgetrokken. De nummers 8, 9 en 10 werden verplaatst naar de nieuwe grens. Nummer 7 (deze paal) werd als vermist opgegeven en vervangen door een moderne paal. Historici vonden de paal in 1971 op een plek naast de Rammelbeek. Hij werd overgebracht naar het Palthe Huis in Oldenzaal. Sindsdien maakt de paal deel uit van de collectie van het museum.

Uitnodiging onthulling

De feestelijke onthulling vindt op vrijdag 12 april om 15.00 uur plaats bij Kulturhus De Mare, Nieuwewemestraat 3 in Noord-Deurningen. + logo