Algemeen

Gouden erepenning voor de drie generaties van Zwartz B.V.

OLDENZAAL - De drie generaties Zwartz kregen afgelopen vrijdag een gouden erepenning met bijhorende oorkonde uitgereikt door burgemeester Patrick Welman. Deze was met het voltallige B&W op werkbezoek bij Zwartz B.V., één van de oudste bedrijven van Oldenzaal.

In 1835 werd het bedrijf opgericht. Veertig medewerkers sponnen toen garen op de deel, waar de boeren weefsels van maakten. Deze werden door Zwartz verhandeld. In 1927 vestigde het bedrijf zich aan de Parallelstraat waar de eerste weefgetouwen van deze nieuwe weverij in gebruik werden genomen. De vijfde generatie heeft zich gevestigd aan de Munsterstraat.

“Herbert, wat fantastisch dat je erbij kan zijn,” lacht Patrick Welman. De aanwezigen zitten rond de tafel en het is bijna tijd voor koffie. “Hier staan drie generaties Zwartz bij elkaar en dat is wel heel bijzonder. Ik moet even naar de auto, want ik ben iets vergeten,” zegt hij. Al snel komt hij terug met een enorme oorkonde en een donkerblauw doosje. “We hebben jullie nog nooit de erkenning kunnen geven die jullie verdienen. Maar nu is het zover. Er hangen hier al veel bijzondere stukken aan de muur. En vandaag krijgen jullie daar de oorkonde die bij de gouden erepenning hoort.” De drie mannen van de familie Zwartz staan bij elkaar en genieten zichtbaar van dit moment. Daarna geeft de burgemeester de erepenning aan Herbert Zwartz, die deze nieuwsgierig bekijkt.

“Het is misschien wel leuk om te weten dat achterin het ambtsketen staat vermeld dat deze onder meer is aangeboden door de familie Zwartz,” zegt hij als iedereen weer zit. Hij doet de imposante ketting af en laat het zien. “Het is een traditie dat een nieuwe burgemeester van de stad hier bij de familie op bezoek komt om de keten omgelegd te krijgen. Ik ben hier toen ook geweest. En dat is een hele mooie traditie. Daar houden we in Oldenzaal van.”

Uw reactie