Algemeen

’Gewoon doorgaan met ademhalen en je wordt vanzelf honderd’

ALMELO - Alie Schipdam vierde op 28 mei j.l. te midden van haar kinderen en (achter)kleinkinderen haar honderdste verjaardag. Ze genoot met volle teugen van haar verjaardag in het tapasrestaurant Gaudi in Almelo.

Honderd jaar geleden werd Aaltje Jantje Akkerman in Borgercompanie in de gemeente Veendam geboren. “Toen ik vier of vijf jaar oud was, kreeg mijn vader werk in Almelo en verhuisde ik gewoon mee”, vertelt Alie. Ze hebben een tijd in de Biesterstraat gewoond. Ze kreeg verkering met een jongen uit de straat. Ze trouwde met hem en ging verder als Alie Schipdam door het leven.

Ze heeft lange tijd in het atelier van Mulders Stoffen gewerkt. Ze maakte veel kleding, ook voor haar kinderen. “Maar dat lukt me nu niet meer”, zegt ze lachend. Ze kreeg zes kinderen en heeft tien kleinkinderen en volgens sommige kinderen ontelbaar veel achterkleinkinderen. Ze heeft zelfs enkele achter-, achterkleinkinderen. “De meesten wonen in de buurt en dat is best fijn”, laat Alie Schipdam weten.

Alie Schipdam heeft samen met haar man lange tijd in de Bolkshoeksweg gewoond. “Lekker in het buitengebied, maar ook dicht bij de stad.” Ze woont al weer een tijd in de Castelloflat op de tweede verdieping waar ze zicht heeft op het buitengebied, waar ze met zoveel plezier woonde.

’Liegen daar krijg je kromme benen van’, ’Klagers geen nood, pochers geen brood’, zijn enkele opmerkingen die Alie Schipdam met de nodige humor ter tafel brengt. “Het leven is één mysterie, maar ik ben blij dat ik er bij mocht horen”, vertelt ze. Dagelijks leest ze nog uitgebreid de krant, legt graag een bezoekje af. Samen met haar rollator gaat het lopen nog vrij goed.

“Ze heeft in die honderd jaar best wel het een en ander mee gemaakt, maar ze is over het algemeen heel positief”, vertelt haar dochter. “Gewoon doorgaan met ademhalen en je wordt vanzelf honderd”, laat Alie Schipdam met een brede glimlach weten.

Uw reactie