Algemeen

Gepassioneerde kunstenaars in Kunst Punt Almelo

ALMELO - In Kunst Punt Almelo is vanaf donderdag 14 september het werk van kunstenaars Henk Blokhuis en Hubert van Mastrigt te bezichtigen. Waar de één vereenvoudigt en weglaat, voegt de ander passie en humor toe. 

Volgens fotograaf en vormgever Hubert van Mastrigt wordt het een bijzondere expositie. “Omdat ik de afgelopen twee jaar heel wat ateliers in Almelo bezocht heb en de kunstenaars aan het werk heb gezien en gefotografeerd. De insteek was om de passie en concentratie vast te leggen, tijdens het maken van een nieuw kunstwerk.” Er zullen 53 foto's van kunstenaars in actie te zien zijn, ook tijdens de Open Ateliers Almelo op 23 en 24 september.

Van Mastrigt legde de gepassioneerde kunstenaars vast, maar is zelf ook gepassioneerd fotograaf. Van jongs af aan is hij al met fotografie als hobby bezig. Tijdens de expositie in Kunst Punt Almelo laat hij zijn nieuwste project ‘Vervormde dromen en herinneringen’ zien.

Zijn fotowerk kan getypeerd worden als geënsceneerde fotografie. Een schepper van een eigen wereld. Een wereld die sterk verbeeldend is zowel qua inhoud als in de vorm. Werk dat niet zomaar op een achternamiddag gemaakt wordt. Bij het bekijken van dat werk is naast de verwondering de lach nooit ver weg. 

Henk Blokhuis is een veelzijdig kunstenaar. Hij houdt zich bezig met diverse vormen van kunst waaronder beeldhouwen, tekenen en schilderen, etsen, linoleumsneden en tekenen naar model. In deze expositie laat Henk zijn veelzijdigheid als kunstenaar zien. Naast marmeren beelden laat hij ook schilderijen en linoleumsneden zien. Volgens Hubert van Mastrigt is de zin ‘vereenvoudigen tot de essentie overblijft’ op Blokhuis’ lijf geschreven. “Door al beeldend de zaak wat te vereenvoudigen en te abstraheren, probeert Henk het fotografische plaatje te vermijden. In zijn schilderijen is hij een realist met een impressionistische toets, in zijn beeldhouwwerk neigt hij juist naar het abstracte”, aldus Van Mastrigt. Henk Blokhuis genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

Half april openden de deuren van Kunst Punt Almelo. Meer dan veertig Almelose kunstenaars hebben hiervoor hun krachten gebundeld. Het winkelpand aan de Grotestraat 37, waar jarenlang de KPN-winkel was gevestigd, hebben ze omgetoverd tot een gezamenlijke expositieruimte met een kleine ruimte voor de verkoop van hun kunst. Kunst Punt Almelo is van dinsdag tot en met zaterdag en op koopzondagen geopend van 13.30 tot 17.00 uur.