Algemeen

Erasmus van Fleringen, Jacob Middendorp krijgt persoonlijk bord in Twents fietsverhalenproject

FLERINGEN - Wat Erasmus is voor Rotterdam, is Jacob Middendorp (1537-1611) voor Fleringen. De geleerde boerenzoon kreeg daarom begin deze maand een eigen bord op zijn geboortegrond. Het bord is een van de ruim 200 borden bij fietsknooppunten in Noordoost-Twente die worden voorzien van een historisch verhaal. Het project is een initiatief van de Overijsselacademie in samenwerking met Routenetwerken Twente en de stichting Stad en Regio.

Middendorp was een katholieke theoloog, geestelijke en academisch historicus. Hij schreef destijds een baanbrekend werk over de geschiedenis van het universitair onderwijs in Europa. Zelfs de Italiaanse kardinaal en latere paus Urbanus VII stuurde de auteur een brief met zijn complimenten. Het werk is nog altijd in de relevante Europese bibliotheken te vinden.

Lokale historie benoemen

Het Twentse fietsverhalenproject wordt uitgevoerd door de Overijsselacademie in samenwerking met Routenetwerken Twente en Stichting Stad en Regio. Het wordt gefinancierd met gelden van LEADER, een subsidietraject voor de versterking van het platteland. Alle verhalen staan op de panelen van het fietsenbordenproject vermeld in het Twents, Nederlands, Duits en Engels.

Om de verhalen op te halen, gaat publiekshistoricus Marco Krijnsen van de Overijsselacademie in gesprek met lokale partijen in de directe omgeving van het betreffende fietsbord. “Met deze verhalen willen we de historie benoemen”, laat Krijnsen weten. “Ze kunnen gaan over wetenswaardigheden, de locatie zelf of bijzondere figuren die er, binnen een straal van zo’n twee kilometer, hebben gewoond. En er mag ook best een beetje humor inzitten.”

Na fietsbord ook biografie

Het fietsbord met het verhaal over Middendorp staat bij het fietsknooppunt 74 van Routenetwerken Twente, aan de Haarlefertsweg/Stouwenweg bij Fleringen. Dat is dichtbij het voormalige geboortehuis van Middendorp. Onder toeziend oog van Marco Krijnsen en Han van den Heuvel van Routenetwerk Twente, onthulden Martin Paus van de stichting Heemkunde Tubbergen en Martin ter Denge – die samen met Herman Finkers de vertalingen verzorgt- het bord.

Paus deed onderzoek naar Middendorp en is bezig met een publicatie over de geleerde boerenzoon uit Fleringen. “Als stichting Heemkunde Tubbergen willen we de biografie uitgeven”, informeert Paus. “Omdat hij langer in Duitsland heeft gewoond dan in Nederland, volgt er tevens een vertaling in het Duits. De onthulling van het fietsbord is alvast een mooie aanzet.” Het eervolle gebaar komt de betekenisvolle Fleringenaar volgens hem zeker toe. “Hoewel hij hoog aangeschreven staat in de Europese wetenschapswereld is hij, zelfs in eigen regio, tamelijk onbekend”, vervolgt Paus. “Jacob Middendorp was een van de grootste geleerden uit Overijssel.”

Knooppunten vertellen

Ondertussen worden ook in de overige dorpen in de gemeente Tubbergen verhalen opgetekend. Uiteindelijk vertelt elk knooppunt een uniek stukje lokale historie. Zo staat bij knooppunt 18 in Harbrinkhoek Hendrik Kotte, beter bekend als de vermaarde ‘nepjonkheer Six’, centraal. In Tubbergen komt de geschiedenis tot leven bij knooppunt 21. Daar wordt het fietsbord voorzien van een vertelling over predikant Abraham Rutgers.