Algemeen

Goeduitelkaaralmelo.nl is er voor ouders, kinderen, vrienden, familie en professionals

Eén plek voor iedereen die te maken heeft met een scheiding

ALMELO -  Als je gaat scheiden is goed uit elkaar gaan niet altijd makkelijk. Er is veel te regelen. Dan is het fijn als er hulp is. “Je staat er niet alleen voor en hulp vragen is heel normaal”, benadrukt wethouder Eugène van Mierlo. Samen met Lisa (21), die als buddy bij Villa Pinedo werkt, gaf hij maandag 27 november het startsein voor de website goeduitelkaaralmelo.nl en de campagne ‘Scheiden doe je niet alleen’. 

Eén plek voor iedereen die te maken heeft of krijgt met een scheiding. Ouders die overwegen om uit elkaar te gaan, kinderen maar ook familie en professionals zoals huisartsen en onderwijspersoneel. Vanaf maandag 27 november is die plek er, dankzij de samenwerking van meer dan 20 organisaties in het PACT ‘Scheiden zonder Schade’.

Verhaal kwijt kunnen

De ouders van Iris gingen uit elkaar toen ze 12 jaar was. Ze kon nergens haar verhaal goed kwijt. ”Vrienden en familie gaven ongemerkt toch gekleurd advies. Het is heel fijn om je ervaringen met iemand te kunnen delen die neutraal is. En die hetzelfde heeft meegemaakt als jij.” Als de website goeduitelkaaralmelo.nl er destijds was geweest had Iris er zeker gebruik van gemaakt: “Weten dát er informatie is, betekent al zo veel. Misschien heb je nu nog geen hulp nodig, maar het gegeven dat er hulp er is, helpt óók.”

Praten, lachen, klagen

Iris had veel aan de hulp van Villa Pinedo. Via goeduitelkaaralmelo.nl kun je als jongere ook doorklikken naar het online platform van Villa Pinedo. Villa Pinedo biedt jongeren een plek om te praten, lachen, klagen of huilen omdat je ouders gescheiden zijn. Iris is tegenwoordig als buddy aan de organisatie verbonden en helpt online andere jongeren met vragen. Daarbij baseert Iris zich op haar eigen ervaring. Zoals wat te doen met 10-minutengesprekken op school of een diploma-uitreiking: nodig je dan één van je ouders of allebei uit?

Hulp voor jongeren, ouders, familie en professionals

De website biedt informatie aan jongeren en ouders. Ouders kunnen bijvoorbeeld terecht met juridische, financiële, praktische en sociaal-emotionele zaken. Almelo biedt ouders een gratis online training van Villa Pinedo over goed uit elkaar gaan. Ook voor familie en vrienden is er een aparte pagina op de website. Voor familie was er online weinig informatie te vinden. Terwijl bijvoorbeeld grootouders en anderen die dicht bij een gezin staan veel vragen kunnen hebben. Hoe houd je het contact met beide kanten goed? Wat te doen met feestdagen en verjaardagen? De website voorziet hierin.

Gemakkelijk hulp vragen

Het voornaamste doel van de website is dat mensen niet aarzelen om hulp te vragen in deze intensieve periode. Hulp is er in de vorm van tips, informatie, trainingen, webinars en video’s maar het is ook heel gemakkelijk om persoonlijk advies te vragen door een vraag te mailen. Afhankelijk van de vraag wordt deze beantwoord door bijvoorbeeld een kinder- of pubercoach, een expert op het gebied van stiefgezinnen, een mediator of ambulant hulpverlener. De vragen mogen over van alles gaan en door iedereen gesteld worden. Door de jongere die vragen heeft over hoe je Sinterklaas viert nu je ouders zijn gescheiden, tot volwassenen die willen weten hoe een scheiding in zijn werk gaat of hoe een ouderschapsplan gemaakt wordt. Via de website worden gouden tips verzameld van mensen die een scheiding mee hebben gemaakt. Deze tips worden gedeeld op de website waardoor anderen weer geïnspireerd worden.

Scheiden doe je samen

De website Goeduitelkaaralmelo.nl en de bijbehorende campagne Scheiden doe je niet alleen is een initiatief van het PACT Scheiden doe je samen. In het PACT Scheiden zonder schade werken meer dan 20 organisaties samen aan bij echtscheidingsproblematiek. Van onderwijs, maatschappelijk werk tot GGD Twente, Jeugdbescherming Overijssel en mediators. Het doel is te zorgen dat mensen beter uit elkaar gaan en zo te voorkomen dat kinderen in de knel komen in een scheiding.

Veel gescheiden paren in Almelo

Almelo kent de meeste gescheiden inwoners van Twente: 6350 (8,7 % van de inwoners). In Nederland gaat 1 op de 3 echtparen uit elkaar. Vaak gaat dit in goed overleg, maar volgens het CBS liep in 2019 al bijna een kwart van de scheidingen uit op een vechtscheiding (in 2013 was dit nog maar 10 procent). De gevolgen zijn enorm, zowel voor de mensen die het aangaat als voor de maatschappij. Scheiden heeft grote emotionele impact op partners, op kinderen en op de familie rondom een gezin. Dat is de reden dat deze problematiek ook is opgenomen in de Almelose preventieagenda.