Algemeen

De Wereldboom heeft nu ook Bieb op school

ALMELO - De jeugdbibliothecarissen van basisschool De Wereldboom gaven dinsdagochtend 24 januari het startsein voor de ‘Bieb op school’. De opening was goed gepland. Een dag later, 25 januari, begonnen de Nationale Voorleesdagen. 

directeur Joris Kemps van de bibliotheek (links), wethouder Van Mierlo en de junior bibliothecarissen van De Wereldboom openen het project Bieb op School.

Nu de kinderen van De Wereldboom een bibliotheek in hun school hebben, zijn alle Almelose basisscholen voorzien van een eigen bieb op school.

Nadat de kinderen weken alleen maar mochten kijken naar de boeken, mochten ze die dinsdag na de opening eindelijk gaan lezen. Voor het zover was, gaf wethouder Van Mierlo een korte toespraak. “Investeren in het verbeteren van leesvaardigheden, het leesplezier én de leesmotivatie is belangrijk voor een kansrijke toekomst van kinderen. Als je plezier hebt in lezen, ga je steeds meer lezen, ga je daardoor steeds beter lezen en blijf je lezen. Lezen is je sneltrein-ticket naar slimmer worden. En dat gun ik alle kinderen in Almelo.”

Daarna was het tijd om een lang lint door te knippen. Dit gebeurde door Joris Kemps, directeur van de bibliotheek, de wethouder, een viertal biebouders en vier junior bibliothecarissen (leerlingen van de basisschool). Ook werd een bordje gepresenteerd met de tekst: 'Wij gaan vóór lezen op school'. Dit bordje zal een plek bij de voordeur van de basisschool krijgen. 

Kinderboekenschrijfster Li Lefebure was helemaal vanuit Maastricht naar Almelo gekomen. Ze is bekend van onder andere de Raaf en Papegaai-serie, Draakje en Donatius. Ze las voor aan de kinderen van groep 1 tot en met 8 en deed spelletjes. Li begeleidt namens stichting De Schoolschrijver de school bij allerlei activiteiten om lezen, schrijven én vertellen te bevorderen.

Voor het project ‘Bieb op school werken bibliotheek Almelo, scholen en de gemeente samen met stichting De Schoolschrijver. Met ‘Bieb op school’ komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid - op school én thuis. De gemeente financiert de schoolbieb vanuit de Gelijke Kansen Alliantie en het aanvalsplan Laaggeletterdheid.

Het project Bieb op school bestaat uit een aantal deelprojecten. Daaronder het programma De Schoolschrijver, waarmee De Wereldboom en bijna alle basisscholen in Almelo inmiddels aan de slag zijn. Leesconsulenten van de bibliotheek Almelo ondersteunen leerkrachten op Almelose basisscholen bij het vergroten van leesplezier bij kinderen.

Voorleesdagen

Tot en met zaterdag 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Het boek dat centraal staat is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte. Op zaterdag 4 februari om 14.00 uur speelt Theater Pannenkoek de voorstelling ‘Niets vergeten?’ tijdens het Groot Voorleesfeest in Theaterzaal de Evenaar. Na afloop gaat het feest in de bibliotheek nog verder met knutselen, schminken en spelletjes. Kaarten zijn te bestellen via de website van bibliotheek Almelo.