Algemeen

De Mare maakt kans op ANWB Verkeersplein

ALMELO - Basisschool De Mare op het Windmolenbroek maakt kans op een ANWB verkeersplein. Tot en met 26 mei kan er nog een stem uitgebracht worden op de Almelose school, die als enige van de stad deelneemt aan de wedstrijd. “Maak Almelo veiliger door op de enige Almelose school te stemmen.”

Basisschool De Huve heeft vorig jaar een ANWB verkeersplein gewonnen. Foto: Ruben Schipper

Om kinderen van de basisschool de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties, heeft de ANWB een verkeersplein ontwikkeld. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. Het schoolplein van de iets verderop gelegen basisschool De Huve werd vorig jaar omgetoverd tot verkeersplein. “Ik vind het een prachtig plein. Jonge kinderen kunnen mooi met de fietsjes van school er tijdens de pauze spelen en oefenen”, zegt een van de teamleden.

Onveilige situaties

In de provincie Overijssel doen twintig scholen mee aan de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Per provincie wint één basisschool. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Elke school moet onderbouwen waarom zij een verkeersplein zouden moeten winnen.

“De verkeersveiligheid rondom school is slecht. Er staan twee grote basisscholen bij elkaar in een klein straatje. Bij het halen en brengen ontstaan er onveilige situaties. Er ontstaan geregeld hele bijzondere perikelen. Daar willen wij graag wat aan doen. Zo verkennen wij bijvoorbeeld de mogelijkheden van een verkeerscommissie”, geeft directeur Inge Wiemer aan.

De basisschool staat in een wijk van Almelo met veel ouders die beiden werken en snel kinderen met de auto naar school brengen. Een probleem waar meerdere scholen tegenaan lopen. “De Mare en De Bonkelaar zijn vanaf verschillende wegen toegankelijk. Zowel aan De Mare als op de Broekerheide zijn er dagelijks opstoppingen. Dan heb je nog allemaal zijweggetjes waar auto’s worden geparkeerd, de bus die door de wijk rijdt. Als de kinderen klaar zijn met de basisschool zullen zij ver moeten fietsen naar een middelbare school. Op die route komen zij veel gevaarlijke verkeerspunten tegen. Door ze goed voor te bereiden op verschillende verkeerssituaties kunnen we preventief de verkeersveiligheid vergroten.”

Verkeersles in praktijk

Momenteel maakt De Mare al gebruik van ANWB Streetwise. Professionele instructeurs komen naar de school en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische- en rijlesauto's, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst.

Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat kinderen veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

“Het verkeersplein zal een duidelijk onderdeel worden van onze verkeersles. Als de verkeerscommissie en de leerkracht voor verkeer over een verkeersplein beschikken, kunnen zij de leerlingen de theorie van de verkeersmethode in praktijk laten brengen, waardoor de lessen veel beter zullen beklijven.”

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In iedere provincie wordt één schoolplein omgetoverd tot een ANWB Verkeersplein. Een stem uitbrengen kan tot en met 26 mei via  www.anwb.nl/wineenverkeersplein en dan zoeken op De Mare, Almelo.