Algemeen

Computers, monitoren en mobieltjes gezocht voor scholen in Afrika

ALMELO - Gebruikte laptops, tablets, monitoren, telefoons en computermuizen. Wat moet je er mee? Je kan ze inleveren bij EuroDev aan de Windmolen 22 in Almelo. Het Almelose bedrijf zamelt deze goederen in voor de stichting Climbing the right tree. Deze stichting zet zich in om jonge Afrikanen een betere toekomst te bieden door middel van professionele trainingen, reparatie en onderhoud van hardware. Zij krijgen daarnaast begeleiding om hun eigen bedrijf op te zetten.

Personeelsfunctionaris Hanna Riecken, marketing coördinator Maureen Basemera en stichtingsmanager Diana van der Stelt. Foto: EuroDev

“In Nederland wordt veel geïnvesteerd in hardware. Veel bedrijven vervangen hun computers en mobiele telefoons regelmatig vanwege afschrijving, soms loopt een contract af, gaat men over op een ander systeem of passen de hdmi kabels niet meer. Dat terwijl die hardware technisch nog best een paar jaar mee kan”, zegt Edward Nijland, mede-eigenaar van EuroDev.

Een half jaar geleden sprak hij met Leo Nieuwenhuis van stichting Kinderhulp Ghana. “Hij gaf aan geen extra handen nodig te hebben, maar wees mij op Climbing the Right Tree. Deze organisatie maakt het mogelijk dat hardware een mooi tweede leven krijgt bij kinderen en jongvolwassenen die anders geen digitaal onderwijs kunnen volgen.”

Diana van der Stelt is voormalig CIO/CFO van een ministerie bij de Nederlandse overheid. Ze werd 8 jaar geleden sociaal ondernemer en zette mede de stichting Climbing the right tree op. Het is een Nederlands-Ghanees initiatief en het is een Afrikaans gezegde en betekent ‘wie aan een goede zaak werkt krijgt veel steun’.

Inmiddels zijn er partnerorganisaties in zes Afrikaanse landen (Ghana, Sierra Leone, Gambia, Burkina Faso, Nigeria en Zuid-Afrika), zijn er tachtig schoolprojecten gedaan en hebben zo’n 30.000 trainees uit arme gezinnen een opleiding kunnen volgen. De meeste van de jonge IT-trainees hebben sindsdien een baan gevonden in de IT of zijn hun eigen onderneming gestart. “Hoe mooi is dat, dat wij ze nu een handje verder kunnen helpen”, geeft Nijland aan.

De eigenaar van het internationaal ingerichte Almelose onderneming aan de Windmolen stelt een deel van zijn magazijn beschikbaar als opslagruimte voor de in te leveren hardware. “Stichting Climbing the right tree wil graag nog meer kinderen en jongeren in Afrika helpen. Wij geloven in deze stichting en wat zij doet voor de jonge Afrikanen. We werken zelf met veel jonge, hoogopgeleide mensen. We hebben werknemers met 24 verschillende nationaliteiten. De stichting had echter nog geen depot in het Oosten van ons land. Maar nu dus wel.”

De medewerkers van EuroDev maken alle devices kosteloos schoon en gebruiksklaar. Het opschonen duurt tussen de tien en twintig minuten. “We verwijderen alle data, zoals de AVG-wet dat voorschrijft. Onze medewerkers zijn getraind om de computers leeg te halen. Daarna registreren ze hardware, elke device krijgt zijn eigen code. En als er een bepaalde hoeveelheid is gaat dat in een container naar Ghana. Zo kunnen mensen die hun tablet, laptop, computer of oude telefoon inleveren volgen, zodat je straks kan zien dat een student in Ghana of Nigeria plezier heeft van je telefoon of computer.” Hardware dat niet meer werkt of te traag is, gaat naar de recycling.

Hoewel het Almelose inleverpunt pas net is begonnen, liggen er al 24 schoongemaakte laptops en 3 monitoren in de stellingkasten. De rest is nog niet opgeschoond. “We zijn happy met elke ingebrachte laptop of computer. We hopen dan ook dat bedrijven, scholen en particulieren hun hardware hier in gaan leveren, zodat jongeren in Afrika ook een kans krijgen op goede scholing.”

Wie interesse heeft om mee te doen met dit initiatief, kan contact opnemen met EuroDev via tel. 0546-660009, ghana@eurodev.com of kijk voor meer informatie op eurodev.com/climbing-the-right-tree-donate-today.