Algemeen

Carnavalshoogheden uit heel Twente komen samen in Tubbergen

TUBBERGEN - Vanuit de hele regio kwamen carnavalsprinsen dinsdagavond 7 februari samen bij BWG Stables in Tubbergen. De reden voor het hoge bezoek was het Twentse Prinsengala dat na twee jaar weer kon worden gehouden. Dit jaar was Cv de Papsleef’n uit Geesteren gastheer namens de gemeente Tubbergen. 

Hippisch vereeuwigd

Een vast onderdeel van de bijeenkomst is het maken van een gezamenlijke prinsenfoto. Hiervoor kozen de organiserende Papsleef’n de manege van BWG Stables als fotolocatie. “De gemeente Tubbergen staat bekend als paardengemeente. Daarom vonden we een samenkomst bij BWG Stables van de gebroeders Wim, Ben en Gerco Schröder, wel passend”, vertelt vorst van de Papsleef’n, Leon Oosterik.” Naast de Geesterense carnavalsvereniging waren namens de gemeente Tubbergen sleutelprins Frans en adjudant Koen van Cv de Dubbelkiekers aanwezig.  De prinsen van de Kadolstermennekes uit Oldenzaal, de Toet’nbloazers uit Borne, de Windbuul’n uit Hengelo, de Othmarridders uit Ootmarsum, de Köttelpeer’n uit Denekamp, de Knoll’ntrekkers uit Weerselo, de Gaffelaöskes uit Losser, de Enschedese Karnavals Vereniging (EKV) uit Enschede, de Smoezen uit Vroomshoop en de Keiensleppers uit Haaksbergen vulden het genootschap verder aan. Laatstgenoemde vereniging werd naar Tubbergen vergezeld door de burgemeester van Haaksbergen, Rob Welten.

Uitwisselen van verhalen en onderscheidingen

Bij binnenkomst stond er voor alle hoogheden koffie met taart klaar. Vervolgens poseerden de Twentse prinsen voor een gezamenlijke foto in de manege. Het programma werd voortgezet door presentator Coen Droste die in gesprek ging met Wim en Gerco Schröder. Voor het tweede gedeelte van de avond verplaatste het gezelschap zich naar de Papsleef’n residentie, Zaal Kottink in Geesteren. Daar werden het blauwe carnavalsbloed en hun gevolg welkom geheten door Marcel Oude Wesselink, voorzitter van de Papsleef’n. Hij vertelde de aanwezigen onder meer over de geschiedenis van de carnavalsvereniging. De rest van de avond besteedden de carnavalisten  aan het uitwisselen van verhalen, ervaringen en onderscheidingen. 

Na twee jaar digitaal eindelijk weer persoonlijk

De gemeente Tubbergen maakt sinds 2015 deel uit van het Twentse Prinsengala. “zijn de Papsleef’n sinds 2015 betrokken bij het Twentse Prinsengala. “Na overleg met Oldenzaal en de andere Tubbergse carnavalsverenigingen werden wij het aanspreekpunt binnen onze gemeente. Daarnaast zijn elk jaar de sleutelprins en adjudant van dat jaar uitgenodigd. Om het overzichtelijk te houden komt elke vereniging met maximaal vijf afgevaardigden. Dit zijn uiteraard de hoogheden vergezeld van een aantal bestuursleden.

 Het is altijd een gezellig gebeuren”, vindt Oosterik. “Tevens is het een mooie gelegenheid om als vereniging je netwerk uit te breiden.” Vanwege de coronamaatregelen vond het Twentse Prinsengala twee jaar niet plaats. Daarom hielden de clubs met regelmaat digitale meetings. Afgelopen dinsdag kon de draad eindelijk weer persoonlijk worden opgepakt.