Algemeen

Ark van Noach blijft in Almelo

ALMELO - Na een tijdelijk verblijf op de Oude Veemarkt is de Ark van Noach op 15 mei verplaatst naar de locatie van de Armeens Apostolische kerk aan de Vriezenveenseweg 174 te Almelo. Het Bijbelse verhaal vertelt dat Noach en zijn gezin, samen met veel dieren, zichzelf in veiligheid hebben gebracht op de Ark tijdens een grote watersnood. Na die storm zou het schip zijn vastgelopen op het gebergte van de Ararat. 

De Ark is nooit gevonden, maar er zijn verschillende replica's van het schip 'nagebouwd'. De stichting Armenia uit Assen heeft de Ark in 2022 nagebouwd naar aanleiding van de expositie 'In de ban van de Ararat' over Armenië in het Drents museum. De Ark is tien meter lang, vier meter breed en vier meter hoog. Na afloop van deze expositie is de Ark november jl. naar Almelo verhuisd om de stedenband die Almelo heeft met Ejmiatsin in Armenië onder de aandacht te brengen. De Ark zou voor een half jaar komen, maar is nu dus verplaatst naar het terrein van de Armeense kerk. "We zijn bijzonder verheugd dat de Ark van Noach nu voor langere tijd in Almelo kan blijven en we daarmee ons project om aandacht te geven aan de stedenband voort kunnen zetten", aldus Wouter Teeuw, voorzitter van het Almelose comité dat de stedenband coördineert. Ook Onik Gelici, voorzitter van het bestuur van de Armeense Apostolische kerk in Almelo is blij dat de eigenaren van de Ark hebben ingestemd met de verplaatsing naar de kerk in Almelo voor onbepaalde tijd: "We gaan de Ark netjes neerzetten in een parkje achter het monument bij de kerk zodat het een trekpleister wordt voor scholieren, inwoners van Almelo of bezoekers die meer willen weten over de kerk, de geschiedenis of de stedenband."  

Nu het project met de Ark van Noach is verlengd zullen ook de komende tijd in Almelo activiteiten worden georganiseerd rond de Ark om aandacht te schenken aan de stedenband met Ejmiatsin. Zo zal er van 15 mei tot 12 juni in de bibliotheek aan Het Baken een expositie zijn genaamd "In de ban van Ararat". Door middel van deze expositie wil het comité van de stedenband de inwoners van Almelo kennis laten maken met de Armeense geschiedenis en cultuur. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van diverse voorwerpen, wordt de bezoeker meegenomen naar de vroegste geschiedenis van Armenië. Diverse archeologische gebouwen die te bewonderen zijn in de stad Ejmiatsin zijn hier te bewonderen op grote foto's. Verschillende objecten zoals muziekinstrumenten, potten, beeldjes, schalen en boeken dompelen je onder in de rijke cultuur van Armenië.