Algemeen

Almelose aanpak eenzaamheid krijgt flinke impuls

ALMELO - Het samenwerkingsverband Kom Erbij heeft een plan opgesteld om meer jongeren en volwassen zich minder eenzaam te laten voelen. Zodat meer mensen in Almelo meedoen en het gevoel hebben dat zij ertoe doen. Voor de aanpak van eenzaamheid stelt de Rijksoverheid de komende drie jaar in totaal bijna 150.000 euro aan Almelo beschikbaar. Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. “De afgelopen jaren hebben we ervaren dat een klein gebaar het verschil kan maken om iemands eenzaamheid te verminderen. Door écht contact zorgen we dat mensen zich weer verbonden voelen”, benadrukt wethouder Eugène van Mierlo het belang van het doorbreken van eenzaamheid en creëren van verbinding.

Wethouder Eugène van Mierlo (met zwarte jas, in het midden) tijdens een van de ontmoetingsdagen van Kom Erbij.

Lokale coalitie Kom Erbij

Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het is ook lastig om over te praten. Ook leidt het tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt steeg in de afgelopen jaren. Daarom zetten diverse welzijns- en zorgorganisaties, verenigd in de coalitie KomErbij, zich sinds 2018 in voor het verminderen van eenzaamheid in Almelo. Partners zijn onder meer de Gemeente Almelo, Avedan Welzijn, Humanitas Maatje, de gezamenlijke ouderenbonden Cosbo, Dementie Twente, De Klup, Mantelzorg Almelo, TriviumMeulelenbeltZorg, Soweco, Beweeg&zo en Thuisteam Twente.

Initiatieven zijn onder andere ontmoetingsdagen tegen eenzaamheid en het Meldpunt Eenzaamheid. Maar er is meer nodig. Via de Specifieke Uitkering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de coalitie de verbinding tussen mensen en organisaties verder versterken. Namens de lokale coalitie gaan Wieteke Brouwer en Mariëlle Oosterhuis hiermee samen aan de slag.

Bewustwording

Om meer bewustzijn over eenzaamheid te creëren, zet de lokale coalitie sterk in op bewustwording: het herkennen van signalen van eenzaamheid, het bespreekbaar maken van het onderwerp en het ondernemen van actie. Wieteke Brouwer: “We zetten onder meer in op het vergroten van de bekendheid van het Meldpunt en de succesvolle ontmoetingsdagen. Verder blijven we initiatieven en activiteiten ondersteunen en interventies doen om de aanpak verder te versterken, effectiever en toekomstbestendig te maken.”

Verschil maken

Iedereen kan het verschil maken door iemands eenzaamheid te zien, er voor iemand te zijn, het gesprek erover aan te gaan of een zetje te geven in de richting van hulp. Wethouder Van Mierlo: “Inwoners kennen hun buurt en zien wanneer gordijnen ergens gesloten blijven. Dan is het belangrijk dat mensen weten hoe ze kunnen helpen.”