Zakelijk

Henk Gerritsen Mulkes: “Dit bedrijf maakt me heel trots”

Voortman Onderscheidingen maakt dagelijks imposante batons, grootkruizen en kleinkruizen op

RIJSSEN – Veel militairen en veteranen ontvangen van Defensie een onderscheiding voor het werk wat ze hebben verricht, maar hoe kun je die onderscheidingen onderhouden? Daar is Voortman Onderscheidingen verantwoordelijk voor. Militairen uit heel Nederland laten hun onderscheiding opmaken in de Lijstenmakerij aan de Haarstraat in Rijssen.

Luuk Voortman, initiatiefnemer van Voortman Onderscheidingen, kwam in december 2016 naar Henk Gerritsen Mulkes met het idee om een eigen bedrijf te starten. Henk was zijn hele leven al werkloos, doordat hij sinds zijn puberteit met een fysieke handicap kampt. Luuk vroeg echter of Henk hem wilde helpen met zijn bedrijf. “Ik kende Luuk van het zwembad, maar dat hij me hiervoor zou vragen, had ik nooit verwacht. Maar Luuk zei: ik gun het je en ik vertrouw je, dat doet me nog steeds heel erg goed!”, steekt Henk van wal.

De reden dat Luuk met Voortman Onderscheidingen wilde beginnen, is vanaf het begin duidelijk. “Luuk is zelf Majoor der Mariniers en merkte dat er weinig bedrijven waren die zijn onderscheidingen konden opmaken. En die bedrijven waren vaak qua snelheid, kwaliteit en service ondermaats”, legt Henk uit. Een militaire onderscheiding is het cv van iedere soldaat. Door verschillende kenmerken kun je aflezen waar een militair op missie is geweest, hoe lang hij of zij in dienst is van defensie en welke rol de soldaat heeft gespeeld. “Maar dan moet het wel recht en op volgorde hangen.” 2 grote aantal klein snelheid kwaliteit service

Lijstenmakerij aan de Haarstraat
Henk en Luuk kunnen het niet alleen en daarom hebben ze Lammie in dienst genomen voor de administratieve werkzaamheden. Henks’ moeder is inmiddels 99 jaar, maar heeft ook een aandeel in het bedrijf. Ze maakt spelden aan het visitekaartje vast en dat werk mag niemand haar afpakken. “Ze zegt telkens: ‘ik blijf dat doen, dat pakt niemand mij meer af’. Dat is toch mooi?” 

De grootste vraag bleef: wie gaat de onderscheidingen opmaken? “Door de crisis verkocht de atelier van Anke en dochter Bianca steeds minder lijsten. Luuk en ik dachten toen direct aan hen. Wij kunnen het werk uitbesteden en zij hebben een mooie inkomstenbron”, vervolgt Henk, die weet dat Anke en Bianca er wel even van wakker hebben gelegen. Anke en Bianca in koor: “In het begin dachten we écht: ‘dit leren we nooit’.” 

Instructies over het opmaken van medailles zijn er niet. Er is alleen het handboek waarin staat vermeld in welke volgorde de onderscheidingen moeten hangen en welk lint en afkorting bij welk land hoort. Aan de vele rollen lint in het atelier, ongeveer tweehonderd en afkomstig uit Beieren, is te zien hoeveel verschillende onderscheidingen er zijn, van koninklijk tot aan dapperheid en van uitzending tot aan sport. Daarnaast zijn er uitingen voor aantal jaren, rangorde, landen en inzet voor EU en/of de Navo. “En soms moeten we ook nog wat bij bestellen, omdat het er niet is. Best bijzonder, met tweehonderd rollen.” 

Voortman Onderscheidingen blijft groeien
Dat Luuk zelf militair is, is een groot voordeel voor Voortman Onderscheidingen. Inmiddels zijn er al ruim vijfduizend militairen geweest, die hun onderscheiding weer in het gareel wilden hebben. “Door zijn naam en functie hadden we vrij snel twintig opdrachten per week en zijn we uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf. Daar ben ik eigenlijk best wel trots op!” 

Inleverpunten
Luuk en Henk hebben wel gemerkt hoe belangrijk een onderscheiding voor militairen is. “Veel militairen durven hun onderscheiding niet via de post te sturen, omdat ze bang zijn dat het kwijtraakt. Vandaar dat we nu met een aantal inleverpunten door het hele land heen samenwerken. Uit alle kanten kunnen ze nu hun onderscheiding brengen, dan haalt onze koerier het op en als het klaar is, wordt het daar ook weer afgeleverd. We merken dat mensen dat heel erg fijn vinden.”

Kijk voor meer informatie op: www.voortmanonderscheidingen.nl.