Zakelijk

Voormalige basisschool De Touwladder Wierden eind 2021 gezondheidscentrum 'De ZonneHoed'

Wethouder Johan Coes (rechts) heeft de sleutel overgedragen aan huisartsen Marieke Vloedbeld en Johannes van de Fliert.

WIERDEN – De Wierdense huisartsen Marieke Vloedbeld en Johannes van de Fliert hebben officieel de sleutel van de voormalige basisschool De Touwladder in Wierden gekregen. Maandag 14 december overhandigde wethouder Johan Coes deze aan de twee nieuwe eigenaren van het markante pand aan de Schoolstraat. Zij gaan het verbouwen tot een gezondheidscentrum, waarin de beide huisartsenpraktijken een zogenoemde HOED (Huisartsen Onder Eén Dak) gaan vormen.

Behalve een 'HOED' gaat het gebouw meer ruimte bieden aan zorg. Huisarts Johannes van de Fliert: “Gezamenlijke huisvesting verbetert de samenwerking met andere disciplines, waardoor wij een zorgvuldig samengesteld en breed huisartsgeneeskundig zorgaanbod kunnen bieden.” Collega-huisarts Marieke Vloedbeld vult daarbij aan: “Deze zorg zal laagdrempelig en professioneel zijn met oog voor de individuele mens. Daarnaast biedt deze samenwerking ons de mogelijkheden om de preventieve zorg in Wierden verder uit te breiden.” Wethouder Coes is verheugd dat De Touwladder na lang touwtrekken toch nog zo’n mooie invulling krijgt. “Het is een aanwinst voor het zorgaanbod in Wierden en dat op zo’n mooie plek in Wierden. Bovendien blijft het karakteristieke pand op deze manier behouden.”

Geen cultuur, maar zorg
De verkoop en toekomstige bestemming van het pand heeft de nodige voeten in aarde gehad. Twee jaar terug liet de gemeente Wierden weten dat ze van het gebouw af wilde. Dit omdat de schoolfunctie was komen te vervallen nadat Daltonschool De Touwladder de deuren wegens te weinig leerlingen had gesloten. Initiatieven voor een culturele functie werden niet haalbaar geacht, mede door de eisen die de gemeente stelde aan de kostbare verbouwing van het pand (CO2-neutraal). Zodoende ging het pand in de openbare verkoop. Even leek het er op dat Columbus – ook sinds lange tijd gebruiker van de oude school – deze locatie voor kinderopvang en buitenschoolse opvang zou bemachtigen. Deze deal kreeg echter geen goedkeuring. Niet veel later viste ook de Wierdense vastgoedmagnaat Orbys achter het net. Deze wilde het pand als onderkomen voor harmonie Sint Jan bemachtigen. Uiteindelijk bleken de huisartsen de hoogste bieders te zijn en kon de verkoop beklonken worden.

Karakteristieke elementen
De naam van het nieuwe gezondheidscentrum is 'De ZonneHoed'. In 1984 fuseerde de toenmalige kleuterschool ‘De Zonnehoek’ met de lagere school ‘De Hemmelgaard’ en werden ze samen een basisschool (De Touwladder). De zonnehoed verwijst, als naam, maar ook als plant (Echinacea), naar deze twee oorspronkelijke namen van het gebouw. Daarnaast staat Hoed ook voor 'Huisartsen Onder Eén Dak'.

De twee Wierdense huisartsen zijn reeds gestart met de voorbereidingen van de verbouwing van de voormalige basisschool naar een duurzaam gezondheidscentrum, waarbij de karakteristieke elementen van het pand behouden blijven. De zorgverleners verwachten eind 2021 hun intrek te nemen in het nieuwe gezondheidscentrum. In het te verbouwen pand is straks voldoende ruimte om het personeel goed in te zetten en jonge huisartsen en andere gezondheidsmedewerkers op te leiden. Voor de toekomst is dit erg belangrijk om goede huisartsenzorg in Wierden te kunnen blijven bieden.