Zakelijk

Huisartsen Vloedbeld en Van de Fliert nog dit jaar in nieuw onderkomen

Verbouwing voormalige school tot gezondheidscentrum in volle gang

De Wierdense huisartsen Marieke Vloedbeld en Johannes van de Fliert voor hun nieuwe onderkomen.

WIERDEN – De sloopwerkzaamheden in voormalige basisschool De Touwladder zijn in volle gang. Het karakteristieke gebouw aan de Schoolstraat wordt nog dit jaar een gezondheidscentrum. De Wierdense huisartsen Marieke Vloedbeld en Johannes van de Fliert hebben het pand gekocht en zijn al vanaf dag één enthousiast over de mogelijkheden die het complex gaat bieden. Niet alleen nu, maar ook met het oog op de toekomst. Een dergelijk gezondheidscentrum met ruimte voor huisartsen zorgt namelijk voor een beter vestigingsklimaat voor jonge huisartsen in Wierden.

Aan de buitenzijde staat het pand deels in de steigers. Binnen zijn de lampen, systeemplafonds en wandjes al verwijderd. Vanaf de bovenverdieping klinkt een boor en een afzuigsysteem. “In de vloeren is een lijmsoort verwerkt, waarin asbest is gebruikt. Die wordt nu verwijderd en dan kan de verbouwing volop van start gaan”, duidt Van de Fliert. De vondst van asbest zorgt voor wat vertraging én een niet ingecalculeerde kostenpost. Toch laten de huisartsen zich er niet door van de kaart brengen. “De aannemer zegt nog steeds dat in november de oplevering is, zodat we in december kunnen verhuizen.”

Goed vestigingsklimaat
“We hadden al langer plannen om gezamenlijk op te trekken, mede omdat we veel samenwerken en personeel uitwisselen. Ook door gebrek aan ruimte in onze huidige praktijken willen we een nieuw centrum realiseren. Bovendien schept één goede locatie voor onze patiënten duidelijkheid waar ze terecht kunnen. Bovendien willen we met dit nieuwe centrum ook een toekomst voor jonge huisartsen in Wierden creëren. Er is namelijk een enorm tekort aan het ontstaan aan huisartsen, ook in Wierden. Door een goed vestigingsklimaat te bieden, kun je dat probleem voor blijven. Hier kunnen we straks namelijk ook artsen in opleiding ruimte geven.” Behalve de twee praktijken biedt het pand straks ook ruimte aan Voetencentrum Wender, Diëtistenpraktijk Almelo, Medlon, FyzioTotaal en Friesacher. 

Verduurzamen
De voormalige school was eigendom van de gemeente. Na het opheffen van basisschool De Touwladder, enkele jaren terug, bleef Columbus met buitenschoolse opvang als enige in het grote pand achter. Een nieuwe bestemming voor die gebruiker werd zodoende gezocht en na wat omzwervingen ook gevonden. “We hoorden eigenlijk pas op het laatste moment dat het gebouw te koop stond”, herinnert Vloedbeld nog goed. Ze is echter blij met de aankoop. “Ondanks dat het een oud pand is, uit de jaren vijftig, wordt het een modern centrum. Het krijgt een open structuur met veel glas. Absoluut dus geen kantooruitstraling. Iedereen moet zich zoveel mogelijk op zijn of haar gemak voelen, een bezoek aan de dokter doe je vaak al met een bepaalde reden. Om de toegankelijkheid te verbeteren wordt ook een lift geplaatst.” Daarnaast wordt er een verduurzamingsslag gemaakt. Dat betekent gasloos verwarmen en middels een modern systeem ventileren. Zonnepanelen blijven voorlopig achterwege, omdat opgewekte elektriciteit wegens capaciteitstekorten niet afgeleverd kan worden aan het net. Desondanks heeft het gebouw straks met gemak energielabel A. 

Jaren vijftigstijl
De voormalige school bezit karakter en dat willen Van de Fliert en Vloedbeld duidelijk naar voren laten komen. Daarvoor hebben ze architect Studio Van Dijl uit Hilversum in de arm genomen. Dit bureau heeft ervaring heeft wat betreft bouw van huisartsenpraktijken én oude panden. Daarmee blijft dit pand voor Wierden in ieder geval behouden. “We brengen veel terug naar de stijl van de jaren vijftig. Het tochtportaal, veel later bij de entree aangebouwd, verdwijnt. Verder blijft de buitengevel ongewijzigd. Binnen wordt er wel geklust. In ruimtes waar het kan, brengen we de hoogte van de oude klaslokalen terug. Ook het glas-in-lood- in het trappenhuis blijft behouden, evenals de trap zelf en het ouderwetse siermetselwerk. Een ander leuk detail dat we gaan herstellen is de ingemetselde brievenbus, die is ook nog aanwezig. Qua uitstraling binnen gaan we werken met kleuren die je in de jaren vijftig ook zag. En als knipoog naar de voormalige functie van het pand, komt in de verschillende ruimtes behang met opdruk van de vroegere schoolplaten van Koekkoek.” 

De naam voor het nieuwe onderkomen is al bedacht: 'De ZonneHoed', hetgeen een knipoog is naar de voormalige en de toekomstige functie van het gebouw.  In 1984 fuseerden de toenmalige kleuterschool ‘De Zonnehoek’ met de lagere school ‘De Hemmelgaard’. De ZonneHoed verwijst, als plant, terug naar deze twee oorspronkelijke namen van het gebouw. De zonnehoed (echinacea) wordt in de samenleving veel gebruikt als middel om de weerstand te verhogen.

Naar verwachting moet de nieuwe huisartsenpraktijk nog dit jaar gereed zijn. De bouw is in handen van aannemer Webbink uit Vriezenveen, de installatie verzorgt Aalderink ook uit Vriezenveen. In november moet het werk afgerond zijn, zodat de huisartsen in december kunnen verhuizen. De overige huurders nemen in januari intrek.