Zakelijk

Uitvaartleider Erik Korte staat nabestaanden bij met mogelijkheden rond uitvaarten

ALMELO - Erik Korte heeft al meer dan 25 jaar ervaring als uitvaartleider. Hij heeft vele mensen naar hun laatste rustplaats begeleid, waaronder Adolph Graaf van Rechteren Limpurg in 2019, diens vader in 1992, en onlangs een ride out in motorkleding op een motor met zijspan. “Iedereen verdient zijn eigen persoonlijke uitvaart.”

Dankzij die jarenlange expertise als zelfstandig in de uitvaartverzorging is zijn streven om bij iedere uitvaart een persoonlijk element te vinden. “We streven naar een afscheid waar u met een warm gevoel op terug kunt kijken. Daarom besteden we veel aandacht aan elke uitvaart en zijn we zeer betrokken bij de nabestaanden.”

Regisseer je eigen uitvaart

Midden jaren ’80 is Erik begonnen als drager en chauffeur in de uitvaartverzorging. Na een jaar werd hij opgeleid tot uitvaartleider. “Vroeger had je een standaard programma. Gelukkig is dat anders geworden, opener. De mensen hebben veel meer te kiezen.” En dat geldt niet alleen voor de nabestaanden, benadrukt Erik. “Ook bij leven kan je al veel vast laten leggen wat je zou willen: begraven of cremeren, welke kist, muziek, vervoer en locatie. Dingen waar men vaak niet bij stilstaat. Terwijl het heel mooi kan zijn om het daar samen al eens over te hebben. Vaak regisseer je je hele leven, behalve je eigen uitvaart. Met een wilsbeschikking kan je wensen vastleggen voor je eigen uitvaart.”

Persoonlijk contact

Erik is in 2007 voor zichzelf begonnen. “Daar heb ik tot op heden geen moment spijt van”, zegt hij vastbesloten. Samen met collega uitvaartleiders Harriët Grooters en Christian van Veenendaal en huismeester Bjorn Hek staat Erik Korte Uitvaartverzorging garant voor een persoonlijke en respectvolle uitvaart.

“We werken met een klein team dat op een integere, respectvolle wijze samenwerkt met nabestaanden. Een persoon regelt alles samen met de familie en voert de uitvaart ook uit, om zo de band die in korte tijd met de nabestaanden ontstaat te houden. Want vaak komt er zoveel op tafel, komt er zoveel emotie bij kijken. Door te luisteren en onze ervaring weten we wat er bij de overledene en nabestaanden past.

Wij geven aandacht en adviseren de nabestaanden zodat we er samen, ondanks het grote verdriet, een mooie uitvaart van maken.”

Daarbij wordt ook rekening gehouden met kinderen. “We hebben veel ervaring in het op een speelse wijze betrekken van kinderen bij een uitvaartplechtigheid en de voorbereidingen daarvan, vanzelfsprekend in nauw overleg met ouders. Dit om kinderen te helpen het verlies een plekje te geven en zo een basis te leggen voor verdere rouwverwerking.”

Alle maatregelen rondom corona hebben de nodige impact gehad. Zowel op de nabestaanden als op Erik als uitvaartleider. “Het was echt anderhalf jaar lang een rare, bizarre periode. Het heeft toen vooral de manier van afscheid nemen beïnvloed. Er was geen mogelijkheid voor een avondwake, geen condoleance, slechts een handjevol mensen bij de afscheidsdienst. En er was geen enkele vorm van genegenheid. Je kon elkaar niet even vastpakken. Hoewel er door het verdriet dat er is behoefte is aan troost en nabijheid.”

Hoewel enkele nabestaanden achteraf hebben aangegeven het ook wel fijn en intiem te hebben gevonden, ziet Erik en zijn team dat de uitvaarten nu weer groter zijn. En dat er weer meer mogelijk is.

Familiekamers

De Almelose uitvaartleider ziet dat naast meer openheid de keuze voor cremeren is toegenomen. Net als dat nabestaanden gebruik maken van de mogelijkheid van familiekamers. Dit is een ingerichte huiskamer naast het Uitvaarthuis Twente aan de Twentelaan die voor de familie ter beschikking staat. “Het is een mooie manier om afscheid te nemen. De overledene wordt er opgebaard. Mensen krijgen een eigen sleutel en kunnen te allen tijde naar hun dierbare toe. Je kan zo op je eigen manier afscheid nemen, en met vrienden of familie naar je dierbare toegaan.” Erik Korte Uitvaartverzorging beschikt over drie luxe familiekamers: Aqua, Terra en Nova. Alle familiekamers bestaan uit twee gescheiden ruimtes: een comfortabel verwarmde zitkamer en een privé opbaarruimte direct ernaast. De zitkamer en de opbaarruimte zijn door middel van een tussendeur met elkaar verbonden.

Geregeld worden in het uitvaarthuis aan de Twentelaan samen de puntjes op de i gezet voor de uitvaart. Mede doordat bidprentjes en rouwkaarten in eigen beheer worden gedrukt. “Zo kunnen we het ontwerp snel en makkelijk aanpassen waar de nabestaanden bij zijn.”

 

Voor meer informatie over de mogelijkheden van een uitvaart kunt u (dag en nacht) contact opnemen met Erik Korte Uitvaartverzorging, tel. 0546-443264 of mailen naar info@erikkorte.nl. Voor een impressie van Uitvaarthuis Twente en de familiekamers en mogelijkheden kunt u kijken op www.erikkorte.nl.

Reacties

We zijn er fijn binnengekomen erg vriendelijk en fijne manier van samen er toch iets moois van te maken denk er nog met een mooie herinnering  op na gr lidy