Zakelijk

Tekst: MyLines

Uitbreiding Thomashuis in Zenderen

Op de foto staan Herna en Willem Jansen op de plaats waar de nieuwe kamer wordt gebouwd.

BORNE/ZENDEREN – Het Thomashuis aan de Zenderensestraat gaat uitbreiden. Aan de achterkant van het woonhuis voor mensen met een verstandelijke beperking, wordt een kamer bijgebouwd. De werkzaamheden beginnen half januari.

Reden voor de extra kamer is dat het bieden van een woonplek voor de doelgroep de laatste jaren flink duurder is geworden. “We willen goede zorg kunnen blijven bieden”, zegt Willem Jansen van het Thomashuis. “De salarissen van onze medewerkers en bijvoorbeeld de huur, de energiekosten en de boodschappen, alles is duurder geworden de afgelopen jaren. Als we het Thomashuis rendabel willen houden, moet er meer geld binnenkomen, vandaar een bewoner extra.”

Gewoon gezin
Willem runt samen met zijn vrouw Herna al jarenlang het Thomashuis, waar - nu nog- acht mensen wonen. Hun woning is naast het gebouw waar de cliënten wonen; ze zijn altijd dichtbij. “We zijn echt onderdeel van het leven van de bewoners”, vertelt Herna. “We doen van alles samen als ze niet aan het werk zijn bij bijvoorbeeld De Ster in Borne of op een andere dagbestedingslocatie. We wandelen, doen een spelletje, we doen klusjes. Net als in een gewoon gezin eigenlijk.” De nieuwe bewoner wordt omdat deze goed bij de rest van de groep moet passen, zorgvuldig geselecteerd. “Er zijn best veel mensen die op zoek zijn naar een dergelijke plek”, weet Herna. “Maar soms is de zorgvraag niet passend bij wat wij kunnen bieden, of we denken dat iemand niet voldoende aansluiting kan vinden bij de rest van de mensen. We kennen onze bewoners zó goed dat we weten welk soort persoon ‘past’ en welke niet.”

Interesse
Wie er aan de Zenderensestraat bij komt, is nu nog niet duidelijk, maar er zijn al wel gesprekken gaande met ouders van mensen die interesse hebben. “Pas als we het idee hebben dat hij of zij bij ons zou kunnen komen wonen, nodigen we ook de kandidaat uit. Dit omdat we ook diegene eerst willen leren kennen. Het moet aan alle kanten klikken.”

De groep bestaat nu voor het grootste deel uit mannen. “Een vrouw zou daarom leuk zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Wat we wel graag willen is iemand tussen de 18 en de 40 jaar ongeveer, omdat de rest ook in die leeftijdscategorie valt. De interesses liggen dan dichterbij elkaar.”

Het Thomashuis in Zenderen is niet de enige in het land die toe gaat naar de negen bewoners. “Het streven is dat op alle locaties te doen”, vertelt Willem. “Maar: we blijven óók met een extra bewoner een kleinschalige opvang waar mensen zich veilig voelen. Uitbreiden is noodzaak, maar de bewoners staan voorop.”

Het Thomashuis in Zenderen bestaat dit jaar tien jaar.