Zakelijk

Hennie en Lean: “We mogen wel spreken van een topjaar”

Tuinpracht Nijhuis viert 50-jarig jubileum

BORNE – Tuinpracht Nijhuis bestaat dit jaar 50 jaar. In de volksmond wordt het ook wel het gouden jubileum genoemd. Hennie en Lean Nijhuis zijn erg blij met de mooie mijlpaal, maar denken nog lang niet aan stoppen.

“Voorlopig gaan we nog wel even door”, steekt Hennie van wal. De Bornenaar weet nog goed hoe Tuinpracht Nijhuis vijftig jaar geleden begon. Zijn vader Harrie Nijhuis begon voor zichzelf in Zenderen. “Het begon met de zaterdagen en toen bouwde hij natuurlijk al een klantenkring op. Op een gegeven moment had hij zo’n grote klantenkring, dat hij graag voor zichzelf wilde beginnen en dat heeft hij ook gedaan.” Exact vijftig jaar geleden, in 1971, kon Harrie Nijhuis beginnen bij het Karmelietessenklooster in Zenderen.

Inmiddels zit Tuinpracht Nijhuis al sinds 1978 aan de Europastraat 2a in Borne. Ruim 40 jaar geleden begon Hennie zijn vader te helpen en sinds ongeveer 20 jaar runnen Hennie en Lean het bedrijf samen. Het Bornse bedrijf is één van de weinige hoveniersbedrijven in de regio. Daarnaast verkopen ze ook nog veel planten. “Dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Eigenlijk richten we ons voornamelijk op het tuinaanleg en onderhoud, maar mijn moeder was tot haar 83e altijd bezig met de plantjes”, zegt Hennie. “Geen plant mocht weggegooid worden, dus de plantjes hebben we er maar bijgehouden”, vult Lean lachend aan.

Motto
Het motto van Tuinpracht Nijhuis is: ‘gewoon strak werk maken’. “Ik zeg altijd: je moet het zo maken, zoals je het ook voor jezelf doet. Voor jezelf maak je ook geen rotzooi. En als je het goed doet, blijven klanten ook. Je kunt één keer iemand bedonderen, maar dan komen ze nooit weer. En terecht, want dat zou ik zelf ook doen!” 

Kleinschalig
Hennie benadrukt dat Tuinpracht Nijhuis altijd een kleinschalig hoveniersbedrijf zal blijven. Samen met zijn vrouw Lean en zes collega’s runt hij het bedrijf. “Ik hoef niet groter te worden. Het is nu al zes dagen in de week werken, en dat vind ik ook leuk, maar nog meer hoeft van mij niet”, vervolgt Hennie. “Hoe het nu is, is het goed.”

Lean merkte dat het in coronatijd juist drukker werd. “Mensen wilden de drukte vermijden en kwamen daarom juist hier. Mensen hebben ons juist in deze tijd ontdekt, wij hebben natuurlijk alle plantjes buiten staan, dus mensen konden ons het hele jaar ‘gewoon’ bezoeken. Wij hebben echt geen slecht jaar gehad, we mogen zelfs wel spreken van een topjaar.”

Anekdote
Hennie en Lean hebben genoeg meegemaakt in al die tijd dat ze werkten, maar een van de mooiste anekdotes is het hoofdrekenen bij de moeder van Hennie, die inmiddels vijf jaar overleden is. “Ze stond echt bekend om het hoofdrekenen. Mensen hadden dan een kar vol en als ze dan moesten betalen, rekende ze alle prijzen uit haar hoofd bij elkaar op. Nieuwe klanten zeiden dan weleens: moet je dat niet even natellen met een rekenmachine? Gaat dat allemaal wel goed? Nou dan keek ze toch even ‘smerig’”, lachen Hennie en Lean.

Feest
Hoewel er dit jaar geen groot feest gevierd kan worden, heeft Tuinpracht Nijhuis in deze feestelijke maand wel een actie voor de klanten. Maar er zullen meer ludieke acties plaatsvinden, laten Hennie en Lean weten. De actie van deze maand is: Bij besteding vanaf 10 euro krijgt u een kanskaart, waarmee iedereen kans maakt op mooie prijzen.

“Daarnaast willen we ook nog wat leuks organiseren voor het personeel. We hebben één collega die al 40 jaar in dienst, een ander is 30 jaar in dienst en nog een andere is 20 jaar in dienst. We willen ze, als het weer kan, nog wel in het zonnetje zetten!”, aldus Lean.