Zakelijk

Peuterspeelzaal ‘t Kruimeltje bestaat 40 jaar

RIJSSEN - Christelijke peuterspeelzaal ’t Kruimeltje bestaat 40 jaar. In 1981 was er alleen een openbare peuterspeelzaal in Rijssen, waar vanuit de samenleving de vraag kwam voor een Christelijke peuterspeelzaal.

Vandaar dat er een stichting werd opgericht en kon men in september 1981 starten met circa 24 peuters die verdeeld waren over 3 groepen. Men huurde een lokaal in het multifunctioneel centrum De Kamgaren aan de Galvanistraat in Rijssen. De jaren daarna ging men vanwege toenemende groei op zoek naar nieuwe huisvesting. Deze kwam beschikbaar in april 1988 aan de Bevervoorde. In het gebouw aan de Bevervoorde was de peuterspeelzaal tot 1997 gevestigd.

Destijds werd het gebouw aan de Bevervoorde gesloopt, maar ook in verband met groei moest men weer op zoek naar een nieuwe locatie. Deze kwam beschikbaar aan de Zeven Peggenweg, de locatie waar ’t Kruimeltje nog steeds gevestigd zit. “Volgend jaar hopen we te verhuizen naar twee lokalen in de nieuwbouw van basisschool In den Climtuin, omdat het pand aan de Zeven Peggenweg wordt gesloopt”, legt Anneke Kosters-Poortman uit.

Betere spreiding
Van 2002 tot 2010 had ’t Kruimeltje een kleine nevenvestiging in het kerkgebouw De Hoeksteen. Vanaf april 2017 is een nevenvestiging in de Veeneslagen (gebouw De Paraplu) geopend, om zodoende een betere spreiding van locaties te hebben binnen de gemeente Rijssen. “We hebben nu zo’n tweehonderd peuters, verdeeld over de twee locaties.
Op beide locaties beschikt men over twee lokalen, waarop iedere morgen en sommige middagen een peutergroep is gevestigd.”

Speelhoeken
In de lokalen zijn diverse hoeken ingericht waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Zo is er een huishoek, een leeshoek en een bouwhoek. Ook maken de peuters kennis met verschillende materialen op creatief gebied zoals papier, klei, verf, plaksel, etc.
Spelenderwijs leren kinderen zo samen te spelen met andere kinderen, woordjes en liedjes. Ook wordt op beide locaties VVE (Vroege en Voorschoolse Educatie) aangeboden.

Veertigjarig jubileum
Het jubileum wordt deze week gevierd samen met de peuters. De hele week zijn er feestelijke activiteiten en alle peuters krijgen een verrassing. In verband met de COVID-maatregelen en beperkte ruimte kan het jubileum niet samen met de ouders worden gevierd.

Dankbaar kijken we terug op een mooie periode van 40 jaar christelijk peuterspeelzaalwerk in Rijssen en we hopen nog lang dit mooie werk te kunnen blijven voortzetten”, zegt Anneke namens het gehele team.