Zakelijk

Van kerkzaaltje naar zelfstandig zalencentrum

Ontmoetingscentrum Wierden timmert al 45 jaar aan de weg

Geralda Landeweerd en Jos Woudenberg (achter) en Ans en Henk Lammers (voor).

WIERDEN – Het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat in Wierden bestaat 45 jaar. Op de plek die tot in het midden van de jaren zeventig nog gewoon weiland was, staat inmiddels een florerend horeca-etablissement. Echter, net als in vele andere sectoren, hakt de coronacrisis er ook aan de Spoorstraat inmiddels flink in. Door de exorbitante maatregelen van de overheid is het al een jaar nagenoeg stil in de zalen: geen feesten, partijen, bijeenkomsten of culturele uitspattingen. Toch weet beheerder Henk Lammers met zijn hardwerkende team het hoofd nog boven water te houden, zonder ook maar één cent overheidssteun: “Het afhalen van maaltijden loopt gelukkig boven verwachting goed!”

Het Ontmoetingscentrum zag in 1976 het levenslicht, als ruimte voor bijeenkomsten van verenigingen en clubs, gelieerd aan de Gereformeerde Kerk. Voor die tijd was er in Wierden een gezamenlijk gemeenschapshuis van onder meer de Dorpskerk en de Gereformeerde Kerk. Dominee Krijger stond aan de wieg van het huidige zalencentrum aan de Spoorstraat en heeft dankzij subsidies deze eigen geld de zaal kunnen realiseren.

Meer vrijheid
Al gauw bleek er een groeiende behoefte aan meer horeca en gezelligheid in het Ontmoetingscentrum. Henk Lammers werd in 1982 als beheerder verantwoordelijk voor het complex. Hij had zijn benodigde horecadiploma's en wilde slagen maken. “Ik kreeg de eerste jaren duizend gulden op jaarbasis om het pand enigszins wat in te richten; dat schoot niet echt op. Het was behelpen. Het werd echt als 'zaaltje van de kerk' gezien, dus feesten waren echt niet het hoofddoel en al helemaal niet voor mensen van buiten de kerkgemeenschap. Ze waren in de eerste schetsen zelfs de keuken vergeten in te tekenen!”

Lammers wilde meer vrijheid en kreeg dat in 1988, toen de gemeente Wierden akkoord ging met de uitgifte van een volwaardige horecavergunning. Daarmee werden de deuren open gezet voor hetgeen de beheerder voor ogen had: een goede keuken en ruimte voor gezelligheid. “We timmerden aan de weg, het ging zelfs zó goed dat we op een gegeven moment wel vijf feesten in de week hadden met zo'n 130 man in de zaal en de buffetten en hapjes in en buitenshuis niet aan te slepen waren! Het liep als een tierelier.” 

Uitbreiding
Het team werd uitgebreid. Henk had al steun van zijn vrouw Ans, maar als assistent-beheerder werd Geralda Landeweerd aangetrokken en sinds 2018 is Jos Woudenberg de chef-kok van het Ontmoetingscentrum. “Op een gegeven moment zei mijn vrouw dat ik lijkbleek zag, ik heb op het randje van een burn-out gestaan, zo'n jaar of drie terug. Dat was het moment om de keuze te maken en flink te investeren en het personeelsbestand uit te breiden. Het ging gewoon té gek, zeker nadat we het overgrote deel van de gasten van voormalig zalencentrum De Marke ook hadden overgenomen. De keuken is nu vergroot en vernieuwd, chef-kok Jos is aangenomen en de grote zaal geheel opnieuw ingericht met advies van de buren HOOOM.”

Coronabeperkingen
De verf was nog maar net opgedroogd of de coronabeperkingen werden ingesteld. Ook het Ontmoetingscentrum moest noodgedwongen de deuren in maart 2020 sluiten. Een domper voor Lammers, want op steun vanuit de overheid hoeft hij vooralsnog niet te rekenen. “We komen niet in aanmerking voor de NOW-regeling. Het salaris van het personeel moet doorbetaald worden, de vaste lasten gaan door en ga zo maar door. Gelukkig mogen we niet klagen over het succes van afhaalmaaltijden, daarmee kunnen we ons nog aardig bedruipen.” 

Extra zaal
In dit coronajaar heeft het team niet stilgezeten. “We hebben zelfs besloten om nog een extra zaal te realiseren: de oude consistorie is nu opgefrist tot vergaderruimte of feestzaal voor zo'n vijftig personen”, duidt Lammers. Ook is het ventilatiesysteem helemaal aangepast naar deze tijd. Hij wil daarmee klaar zijn voor de toekomst, ruimte bieden zodra het weer mag. Chef-kok Woudenberg vult aan: “Het klaarmaken van de afhaalmaaltijden is leuk, je bent met koken bezig... Maar je wilt meer, die spanning, drukte en gezelligheid die er tijdens de feesten heerst. Bovendien, je mist je collega's én de gasten. Dat onderlinge contact. We hebben normaliter zo'n vijftien personen op de werkvloer, van bediening tot schoonmaak.” Vorig jaar maart stond de agenda vol met feesten met proeverijen en buffetten en het team stond in de hoogste versnelling totdat plots de corona toesloeg met al zijn maatregelen. De chef-kok hoopt dat dit snel allemaal weer kan.

Vanwege alle nog steeds geldende beperkingen is het voor het Ontmoetingscentrum niet mogelijk om het jubileum te vieren. Toch kijkt Lammers, samen met zijn hechte team vooruit, naar het moment dat er weer volop reuring in het pand is en er weer nieuwe plannen gesmeed mogen worden voor de toekomst. “Dat we weer verder mogen gaan met de goedlopende proeverij-avonden, buffetten, feesten en bijeenkomsten!”